štvrtok 10. júna 2021

Kryptomeny: Rast minerov

Škodlivé programy určené na odcudzenie kryptomeny z infikovaných zariadení k
ryptominery sú častokrát nainštalované bez vedomia používateľov a následne začnú pomaly odčerpávať rôzne druhy kryptomien. Dokážu odcudziť aj milióny! Zatiaľčo sa tieto programy stali začiatkom roku 2018 obľúbeným nástrojom kyberzločincov, ich popularita v priebehu roku 2020 klesala stabilným tempom. Avšak podľa aktuálnej správy spoločnosti Kaspersky o malvéri došlo v prvom štvrťroku 2021 k zmene. 

Od februára do marca 2021 sa počet jedinečných modifikácií minerov zvýšil viac než štvornásobne, a to z 3.815 na 16.934. Celkovo experti spoločnosti objavili v 1. štvrťroku tohto roku 23.894 nových modifikácií minerov. Zároveň sa stabilným tempom zvyšoval aj počet používateľov, ktorí sa na svojich zariadeniach stretli s minermi – zo 187.746 v januári na 200.045 používateľov v marci 2021. Celkovo sa s minermi v 1. štvrťroku 2021 stretlo 432.171 jedinečných používateľov. „Zatiaľ nevieme predpovedať, či tento trend, ktorý sme zaznamenali v prvom štvrťroku, pretrvá aj do budúcnosti. Zdá sa však, že zvýšenie hodnoty bitcoinu a iných kryptomien vyvolalo vyšší záujem o minery. Ak budú trhy s kryptomenami aj tento rok silné, je pravdepodobné, že sa aj naďalej budeme stretávať s ďalšími prípadmi, kedy používatelia narazia na minerov“, komentuje vývoj Evgeny Lopatin. Kľúčové trendy vyplývajúce zo správy zahŕňajú tiež zníženie počtu používateľov, ktorí sa stretli s bankovými trójskymi koňmi na mobilných zariadeniach aj počítačoch a zvýšenie počtu modifikácií  ransomwarových trójskych koňov – z 3.096 v 4. štvrťroku 2020 na 4.354 v 1. štvrťroku 2021. 

Na zníženie rizika vystavenia sa minerom odborníci odporúčajú:
• Nainštalujte si do svojho počítača silné bezpečnostné riešenie.
• Keďže minery sú často distribuované ako „riskware“ (čo je legitímny softvér, ktorý sa dá zneužiť), nie sú bezpečnostnými riešeniami automaticky blokované. Mali by ste si preto nakonfigurovať nastavenia svojho bezpečnostného riešenia tak, aby blokovali všetky „riskware“ programy.
• Softvér aktualizujte na všetkých zariadeniach, ktoré používate. Ak chcete zabrániť minerom v zneužití slabých miest, použite nástroje, ktoré vedia automaticky detegovať zraniteľnosti a sťahovať a inštalovať záplaty.
• Inštalujte aplikácie z legitímnych zdrojov (napr. z oficiálnych obchodov s aplikáciami).