streda 18. augusta 2021

Aktuálne: Tretia etapa pomoci cestovnému ruchu

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR spustilo od utorka 17. 8. 2021 tretiu etapu pomoci cestovnému ruchu v rámci schémy de minimis. Vzhľadom na skutočnosť, že prevádzky boli zatvorené aj počas mája a apríla tohto roka, o pomoc bude možné žiadať aj spätne za tieto mesiace. 

Žiadatelia tak už môžu podávať on-line žiadosti o pomoc, pričom podmienky zostávajú rovnaké ako v predchádzajúcich etapách od apríla minulého roka do marca tohto roka. Základnou podmienkou zostáva pokles tržieb o 40 percent v porovnaní s rokom 2019 a percento získanej pomoci závisí od výšky poklesu tržieb. K dispozícii budú naďalej konzultácie pracovníkov ministerstva aj cez infolinku. Popri tzv. malej schéme de minimis do 200.000 eur funguje aj veľká schéma, ktorá sa týka väčších prevádzok so sumou pomoci do 1 milióna eur.

Podľa údajov MDV SR doteraz z malej schémy vybavili vyše 13.000 žiadostí a vyplatili viac než 111 miliónov eur. Pri veľkej schéme zatiaľ prijali 124 žiadostí v celkovom objeme 10 miliónov eur, z toho je v procese vyplácania 17 žiadostí v objeme 3,5 milióna eur a ďalších 100 žiadostí je v procese vybavovania.