utorok 17. augusta 2021

Digitalizácia: Dôvod na radosť

Aj napriek náročnému pandemickému obdobiu sú Slováci stále opatrní optimisti, viac ako 51 % sa teší na budúcnosť: hlavným dôvodom je rodina (62 % opýtaných), nasleduje bývanie (42 %) a prekvapivo digitalizácia (39 %). Na budúcnosť sa podľa prieskumu Slovenskej sporiteľne (od 16.7. do 10.8. na vzorke 1.727 dospelých respondentov) najviac tešia mladí, vzdelaní, slobodní ľudia, pričom muži sú optimistickejší než ženy.

Vplyv pandémie je cítiť a takmer 40 % respondentov sa budúcnosti obáva viac ako predtým. Pandémia mala o niečo horší vplyv na ženy a starších ľudí. Očkovanie je však pre väčšinu respondentov (55 %) dôvodom, prečo sa tešiť na budúcnosť. Pozitívny vplyv očkovania očakávajú skôr ľudia z Bratislavy, bonitnejší, vzdelanejší a starší ľudia. Pre 39 % ľudí je dôvodom tešenia sa na budúcnosť digitalizácia . Za hlavné benefity považujú zrýchlenie a zefektívnenie komunikácie a prístup k informáciám (39 %), menej byrokracie na úradoch (32 %) či úspora času a energie (21%).

Viac ako z Covidu máme obavy z našej politickej situácie (až 66 %), stavu životného prostredia (56 %) či geopolitickej situácii vo svete (50 %). Ľudia, ktorí sa kvôli finančnej situácii netešia na budúcnosť, uviedli, že ich názor by zmenil vyšší príjem a finančná rezerva. Podľa prieskumu by pesimisti potrebovali mesačný plat aspoň 1.300 eur a úspory 20 tisíc eur. Realita je však taká, že priemerná mzda na Slovensku dosiahla v prvom štvrťroku tohto roka 1.124 eur a úspory na účte bežnej domácnosti sa pohybujú v rozmedzí 2 až 3 tisíc eur.