utorok 17. augusta 2021

Start Path: Nové kolo programu

V ďalšom kole programu pre start-upové spoločnosti Start Path sa spoločnosť Mastercard zameriava na podporu rýchlo sa rozvíjajúcich firiem v oblastiach digitálnych aktív, blockchainu a kryptomien. Zatiaľ sa prihlásilo sedem firiem: GK8, Domain Money, Mintable, SupraOracles, STACS, Taurus a Uphold. Akcelerácia a čo najširšie uplatňovanie technologických inovácií v oblasti digitálnych aktív sleduje cieľ uľahčovať jednotlivcom aj inštitúciám nákup, predaj a držanie kryptomien a ďalšieho majetku v digitálnej forme.

Jedným z účastníkov nového kola programu je spoločnosť Mintable zo Singapuru, ktorá prevádzkuje trh s tzv. nezameniteľnými tokenmi (non-fungible token, NFT). Na trhu spoločnosti môžu používatelia vytvárať, kupovať a predávať digitálne aj fyzické aktíva zabezpečené technológiou blockchain. Môže ísť o digitálne zberateľské predmety, neobvyklé umelecké diela a dokonca aj hudbu. Platforma spoločnosti obsahuje množstvo pokročilých funkcií, napríklad vytvorenie tokenu NFT bez potreby blockchainovej transakcie (gasless minting) alebo nákupy hradené kreditnou kartou. Spoločnosť GK8 z Izraela prevádzkuje platformu, ktorá slúži na úschovu kryptografických a blockchainových dát úplne oddelene od internetu (air-gapped cold vault). Platforma spoločnosti je schopná vytvárať, podpisovať a odosielať blockchainové transakcie bez potreby vstupu prostredníctvom internetu, čím eliminuje možnosti napadnutia. Taurus zo Švajčiarska poskytuje infraštruktúru podnikovej úrovne, ktorá prostredníctvom jedinej platformy umožňuje správu akýchkoľvek digitálnych aktív, ako sú krypto-aktíva, digitálne meny alebo aktíva v podobe tokenov. Súčasťou ponuky je vydávanie, úschova, obsluha a obchodovanie s takými aktívami.

Na účasť v tomto kole programu Start Path boli prizvané ďalšie startupové firmy a spoločnosti pôsobiace v rýchlo rastúcich odboroch digitálnych aktív a blockchainu:
Domain Money (USA) usiluje o vytvorenie investičnej platformy novej generácie, ktorá drobným investorom umožní preklenúť rozdiely medzi digitálnymi aktívami a tradičnými financiami.
SupraOracles (Švajčiarsko) prevádzkuje výkonný blockchainový informačný a rozhodovací systém (Oracle), ktorý firmám umožňuje prevádzať dáta z reálneho sveta do verejných aj súkromných blockchainových systémov. To umožňuje automatizáciu, zjednodušovanie a zabezpečovanie finančných trhov pomocou interoperabilných chytrých zmlúv (smart contracts).
STACS (Singapur) poskytuje blockchainovou infraštruktúru, vďaka ktorej môže finančný sektor poskytovať efektívne a udržateľné financovanie. Medzi klientov a partnerov firmy sa radia globálne bankové domy, národné burzy cenných papierov a správcovia aktív.
Uphold (USA) je prevádzkovateľom platformy vytvorenej špeciálne pre obchodovanie s kryptomenami. Platforma poskytuje investičné a platobné služby jednotlivcom aj firmám na celom svete. Jedinečná schopnosť platformy Uphold, zmeniť „čokoľvek na čokoľvek“, umožňuje uskutočňovať obchody priamo medzi jednotlivými kategóriami aktív a poskytuje tak prístup k finančným službám pre každého.

Firmy zapojené do programu Start Path hľadajú spôsoby, ako vyriešiť existujúce problémy, napríklad v oblastiach tokenizácie aktív, presnosti dát, digitálnej bezpečnosti či hladkého prepojenia tradičnej a digitálnej ekonomiky. Bez ohľadu na to, akým konkrétnym problémom sa jednotlivé spoločnosti zaoberajú, všetky ťažia z odborných znalostí a podpory spoločnosti Mastercard. Program je otvorený tiež pre start-upy zaoberajúce sa technológiami kryptomien zo Slovenska. Hlásiť sa do nej môžu na stránkach spoločnosti aj priamo cez slovenské zastúpenie Mastercard.