štvrtok 30. septembra 2021

COVID-19: Zdravý životný štýl

Na záver odporúčaní, ako si chrániť zdravie v čase šírenia koronavírusu, Úrad verejného zdravotníctva SR pripomína hlavné zásady zdravého stravovania, zdôrazňuje potrebu každodenného pravidelného pohybu aj dostatok spánku.

Zdravý životný štýl
Konzumujte vyváženú zdravú stravu, najmä u detí zaraďujte do jedálnička ovocie a zeleninu (obsahujú dôležité vitamíny a minerály), mliečne výrobky (obsahujú vitamín D), orechy (obsahujú zinok), strukoviny, celozrnné potraviny obsahujúce vlákninu. Strava má byť pravidelná a pestrá, snažte sa priebežne obmieňať jedlá na vašom jedálničku.
Príjem kuchynskej soli je potrebné obmedzovať do 5 g denne, čo je približne jedna čajová lyžička. Vhodné je obmedziť potraviny s vysokým obsahom soli, napríklad údeniny, konzervované potraviny, slané oriešky, lupienky. Hotové jedlá odporúčame neprisáľať. Vyšší príjem soli v strave môže súvisieť so zvýšenými hodnotami krvného tlaku a s výskytom hypertenzie.
Pitný režim treba dodržiavať aj v chladnejších mesiacoch, hoci pocit smädu nie je taký výrazný ako v lete. Najvhodnejším nápojom je pitná voda, ochutiť si ju môžeme nakrájaným ovocím alebo bylinami. Vyhýbajte sa nápojom s pridaným cukrom, pitný režim si dopĺňajte nesladeným čajom alebo minerálnou vodou.
Pilierom zdravého životného štýlu je tiež pravidelný pohyb, venujte mu každý deň aspoň polhodinu, najlepšie na čerstvom vzduchu, ak je počasie priaznivé. Fyzická aktivita má význam v prevencii mnohých rozšírených chronických ochorení a priaznivo vplýva aj na obranyschopnosť organizmu. Pozitívne účinky fyzickej aktivity na zdravie sa prejavujú najmä za predpokladu, že je vykonávaná pravidelne, s dostatočnou intenzitou a dlhodobo.
Aj menšie úpravy životosprávy však majú svoj význam - doprajte si ráno krátku rozcvičku, pri telefonovaní sa prechádzajte, častejšie choďte namiesto výťahom po schodoch, vymeňte aspoň v niektoré dni obvyklú prepravu autom alebo hromadnou dopravou za prechádzku, alebo sa presuňte bicyklom.
Spomeňte si na pohybovú aktivitu, ktorá vás v minulosti bavila a ktorá je adekvátna aj vzhľadom na vaše súčasné fyzické možnosti. Snažte sa využívať a rozhýbať svalstvo, pri pohybe by sa vám mal aspoň mierne zrýchliť pulz a dych.
Pobyt v prírode podporuje psychické a fyzické zdravie a posilňuje imunitný systém. Pobytom v prírode dodáme telu množstvo kyslíka, ktorý je pre zachovanie dlhodobo dobrého zdravia veľmi dôležitý.
Dodržiavajte vhodný spánkový režim, nakoľko dlhodobý nedostatok spánku môže viesť k vzniku úzkosti. Vedľajším účinkom pri nedostatku spánku je tiež znížená obranyschopnosť tela. Ak spíme málo, sme zraniteľnejší.