pondelok 18. októbra 2021

Auto: Mobilné rúško

Za posledný rok vzrástol počet starších vodičov so záujmom o kúpu ojazdeného auta. Hlavnou príčinou je fakt, že veľa starších ľudí sa bojí pre pandémiu cestovať hromadnou dopravou. Dopyt po autách vzrástol vo vekovej kategórii nad 55 rokov na Slovensku predovšetkým u žien, a to medziročne o viac ako 17 %. Za novšie vozidlo sú slovenskí seniori tento rok ochotní minúť o 11 % viac ako vlani. Vyplynulo to z analýzy predaných vozidiel siete autocentier AAA AUTO.

Na cestách tak pribúda vodičov, ktorí majú z posledných rokov minimálne jazdné skúsenosti. Navyše si musia poradiť aj s novými technológiami, ktoré pre nich predstavujú istú komplikáciu. Napriek tomu veľa seniorov vníma cestu vlastným autom ako bezpečnejší variant než cestovanie v hromadných dopravných prostriedkoch, ktoré v čase pandémie vnímajú ako hrozbu pre svoje zdravie. Menej skúseným starším vodičom by som odporučila vyberať si modely s vyšším sedením, ktoré umožňujú jednoduchšie nastupovanie aj vystupovanie. Ešte pred kúpou auta by si mali overiť, či sú v okolí ich bydliska servisy aj pre automobily zvoleného výrobcu. Pre zánovné vozidlá je lepšie mať po ruke autorizovaný servis, pre tie staršie postačí menší servis s univerzálnymi dielňami", odporúča Karolína Topolová. 

Nie je prekvapením, že seniorom sú bližšie autá na benzín, s jednoduchým ovládaním a len so základnou technologickou výbavou. Auto ako "mobilné rúško" si slovenskí seniori zaobstarávajú najčastejšie na benzínový pohon (60 %), zatiaľčo alternatívne pohony nevyhľadávajú. Čo sa týka karosérie, tak u tejto skupiny zákazníkov je najpopulárnejší hatchback (36 %), ktorému ale šliape na päty SUV (27 %), a to v súlade so všeobecne vyšším dopytom po týchto robustnejších vozidlách. Tretím najobľúbenejším typom je prevedenie kombi (16 %). A 18 % seniorov si kupuje autá s automatickou prevodovkou, na 15 % sa zvýšil podiel predaných áut s pohonom na všetky štyri kolesá. Prekvapením nie je skutočnosť, že starší motoristi-seniori si najčastejšie z druhej ruky zaobstarávajú modely značky Škoda, ktoré tvoria 17 % zo všetkých predaných vozidiel, 8 % potom tvorí značka Volkswagen a 7 % Kia.

Najpredávanejšie modely jazdených vozidiel seniorom v sieti AAA AUTO v SR

20212020 20212020
1Škoda FabiaŠkoda Fabia6Kia CeedDacia Duster
2Škoda OctaviaŠkoda Octavia7VW PassatSuzuki SX4
3Kia SportageVW Passat8VW GolfSuzuki Vitara
4Dacia DusterKia Sportage9Opel AstraRenault Clio
5Suzuki VitaraVW Tiguan10Renault ClioFord Focus