pondelok 18. októbra 2021

Aktuálne: Ceny potravín rastú

Inflácia na Slovensku naďalej zrýchľuje a v septembri dosiahla medziročný rast už o 4,6 %. Aktuálne teda dosahujeme najvyšší rast cien za posledných takmer 10 rokov. Pod rast inflácie sa výrazne podpísali hlavne drahšie potraviny. Aj svetové ceny potravín v septembri opäť medzimesačne vzrástli, oproti augustu sa zvýšili o 1,2 %. A v medziročnom porovnaní sú ceny potravín vo svete v priemere vyššie až o 33 %. Vyplýva to z Indexu cien potravín FAO, ktorý zostavuje Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) a zahŕňa ceny obilnín, olejov, cukru, mliečnych výrobov a mäsa.

Smerom nahor svetové ceny potravín v septembri ťahalo hlavne výrazné zdražovanie obilnín a rastlinných olejov. Rástli ale aj ceny cukru a mlieka, ceny mäsa boli stabilné. Ceny obilnín sa v septembri oproti augustu zvýšili o zhruba 2 %, v medziročnom porovnaní sú obilniny drahšie v priemere až o 27 %. Najvýraznejšie vzrástli ceny pšenice (medziročne o 41 %). Smerom nahor ale mieri aj jačmeň, ryža aj kukurica. Rastlinné oleje medzimesačne zdraželi o 1,6 %, medziročne sú ale drahšie až o 60 %. Rast je spôsobený hlavne vyššími cenami palmového a repkového oleja. Palmový olej je na svojich 10-ročných maximách, a to hlavne kvôlli obavám z nedostatočnej produkcie v Malajzii. K medzimesačnému cenovému rastu došlo v septembri aj v prípade mliečnych výrobkov, a to o 1,5 %. Oproti minulému roku je mlieko a mliečne výrobky drahšie o cca 15 %. V septembri sa oproti augustu zvyšovali hlavne ceny masla a sušeného mlieka. Spôsobené je to hlavne silným dopytom a zníženým exportom z Európy. Ceny mäsa v medzimesačnom porovnaní stagnovali, medziročne sú ale vyššie o cca 26 %. Smerom nahor mierilo hovädzie aj jahňacie mäso, pod čo sa podpisuje hlavne vysoký dopyt. Naopak, hydinové aj bravčové mäso mierne pokleslo. Ceny cukru sa oproti augustu zvýšili len mierne, oproti vlaňajšku sú ale vyššie až o 53 %. Cukor zdražuje hlavne kvôli slabej úrode cukrovej trstiny v Brazílii, ktorá je najväčším svetovým exportérom.

Pod rastúce ceny potravín vo svete sa podpisuje horšia úroda v dôležitých producentských krajinách, ale aj pandémia, ktorá spôsobila problémy pestovateľom aj výrobcom. Mnohí z nich bojovali s nedostatkom zamestnancov kvôli chorobe či karanténe a narušená bola aj medzinárodná preprava. No a po ústupe pandémie došlo k výraznému rastu dopytu. Drahšia ropa a náklady na prepravu taktiež tlačia ceny potravín nahor. No a do tretice sú to aj aktuálne rastúce ceny energií, ktoré taktiež vstupujú do výroby a teda aj do cien potravín. Vzhľadom na vývoj vo svete predpokladáme, že ceny potravín budú rásť aj v našich obchodoch. Na jeseň a v zime sa ich tempo rastu môže pohybovať v rozmedzí 4 až 6 %. Analytička Jana Glasová očakáva, že aj v nasledujúcich mesiacoch bude inflácia u ná vysoká a bude rásť tempom okolo 4 až 5 %. Smerom nahor ju budú tlačiť hlavne vyššie ceny výrobných vstupov, stavebných materiálov, benzínu, agrokomodít a potravín. Počas jesenných mesiacov bude ale karty miešať aj tretia vlna pandémie a jej dopad na ekonomiku. To môže pôsobiť naopak brzdiaco na infláciu.