streda 20. októbra 2021

On-line: Parasociálne interakcie

Jednostranné vzťahy, známe aj ako „parasociálne interakcie “, prekvitajú na celom svete aj pod vplyvom pandémie Covid-19. Globálna štúdia spoločnosti Kaspersky ukázala, že necelá polovica (47 %) používateľov sociálnych sietí verí, že influenceri, ktorých sledujú, im poskytujú „únik z reality“. Viac ako jeden z piatich (21 %) respondentov sa zas domnieva, že „by sa mohol spriateliť“ s influencermi, ktorých sleduje a približne rovnaký podiel (22 %) zašiel tak ďaleko, že poslal influencerovi súkromnú správu. Napriek prevažne virtuálnej povahe týchto vzťahov sa viac ako tretina (34 %) používateľov sociálnych sietí dokonca stretla v reálnom živote s niektorými influencermi, ktorých sledujú.

Počas postupného zavádzania lockdownov po celom svete mnohí ľudia trávili veľa času doma a začali sa obracať na virtuálnych spoločníkov, aby si tak vynahradili stratený spoločenský život. Tento typ jednostranných vzťahov mal silný vplyv na mnohé životy. Viac ako sedem z desiatich (71 %) respondentov uviedlo, že sa učia od influencerov, ktorých sledujú v rôznych oblastiach, ako napríklad zdravie, koníčky, štýl a správy. Takmer štvrtina (23 %) hovorí, že je „závislá“ od obsahu influencerov a jeden z desiatich (10 %) dokonca povedal, že pociťuje istú absenciu, ak s influencermi neinteraguje. Mnohí používatelia vyhľadávali priamy kontakt s on-line influencermi, najčastejšie prostredníctvom komentovania ich príspevkov (37 %) alebo reagovania na ich príspevky či príbehy (37 %).

Sociálne siete boli pre mnohých ľudí počas pandémie nenahraditeľné – takmer šesť z desiatich (59 %) ľudí uviedlo, že sociálne siete im počas pandémie poskytli životne dôležité spojenie. Toto číslo bolo najvyššie medzi mladšou generáciou vo veku 18 – 34 rokov (71 %), ktorí sa spoliehajú na sociálne siete, aby zostali v spojení. Na druhej strane, tretina ľudí (33 %) uviedla, že sa počas pandémie stali menej tolerantnými voči ľuďom na sociálnych sieťach. „Hoci viac ako polovica (56 %) ľudí je na sociálnych sieťach aktívna už viac ako desať rokov, mnohí z nás sa stále snažia nájsť ten správny vzorec, ako vyvážiť pozitíva sociálnych sietí s negatívami. Momentálne sme sa posunuli do novej éry, v ktorej sa virtuálne vzťahy stávajú normou. Tieto jednostranné vzťahy môžu často viesť k nadmernému zdieľaniu na sociálnych sieťach, pretože ľudia sa snažia tieto vzťahy rozvíjať. To však môže viesť k obrovskému množstvu negatívnych a nepredvídateľných dôsledkov – hekerské a phishingové útoky, doxing a kyberšikana, on-line zahanbovanie – zoznam je dlhý. Je pochopiteľné, že vzhľadom na lockdowny, ktoré sme všetci zažili v minulom roku, sa ľudia priklonili k on-line a parasociálnym vzťahom, aby odvrátili osamelosť a nudu, ale je veľmi dôležité, aby si ľudia uvedomovali dôsledky nadmerného on-line zdieľania a dokázali zaujať vyváženejší prístup“, hovorí Miroslav Kořen.

Ďalšie kľúčové zistenia:
• Takmer dve tretiny (63 %) dospelých si vedelo vybaviť správy o negatívnych účinkoch sociálnych sietí na súkromie. 78 % z nich uviedlo, že to ovplyvnilo spôsob, akým používajú sociálne siete.
• Vyše tretina (38 %) respondentov uviedla, že pozná niekoho, koho osobné údaje boli kompromitované, pričom vo vekovej kategórii 18 – 34 rokov toto percento stúplo až na 52 %.
• Celkovo dve pätiny (41 %) ľudí je presvedčených, že sociálne siete majú pozitívny vplyv na spoločnosť a politiku, čo je viac ako dvojnásobok počtu tých, ktorí sú presvedčení, že sociálne siete majú negatívny vplyv (19 %).
• Pri používaní sociálnych sietí sa ľudia najčastejšie cítia „pobavení“ (56 %), „v spojení“ (36 %), „šťastní“ (26 %) a „inšpirovaní“ (23 %).
Spoločnosť Kaspersky tiež spustila stránku ShareAware Hub, kde ľudia nájdu užitočné tipy, ktoré im pomôžu bezpečne využívať sociálne siete.