streda 17. novembra 2021

Aktuálne: Svetový deň predčasne narodených detí

Každé 11. dieťa na Slovensku príde na svet predčasne, ročne je to vyše 5.000 detí a len za posledných 15 rokov vzrástol ich počet o vyše 30%. Predčasný pôrod je vážny problém, ktorý prináša neistotu a strach. Radosť z narodenia bábätka sa mení na boj o jeho život, ktorý nemusí vždy skončiť úspešne. Predčasne narodené deti často vážia menej než kilogram a ich prognózy do budúcnosti bývajú nejasné.

Na Slovensku je už tradíciou, že november je nielen mesiacom významných historických udalostí, ale jeho stred patrí úplne najmenším a najkrehkejším – predčasne narodeným deťom. Už tradične sa pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí zahalí Slovensko do purpurovej farby a najväčšie dominanty sa rozsvietia farbou predčasniatok. Tento rok to bolo v predvečer najväčšieho sviatku predčasniatok, 16. novembra 2021, čím symbolicky odštartuje nasvecovanie významných stavieb. Slovensko sa tak postupne spojí so svetovými dominantami ako Big Ben v Londýne, Eiffelovou vežou v Paríži či Opera House v Sydney. Podporu tejto výzve tento rok vyjadrilo 11 slovenských miest nasvietením 18 najväčších dominánt purpurovou farbou. Prvýkrát v histórii sa pridáva aj Prezidentský palác.

Počas novembra nebudú purpurové iba slovenské dominanty, ale do farby predčasniatok sa zahalia všetci, ktorí sa zapoja do tohtoročnej výzvy #NaseSrdciaSuPurpurove. Vlani tak urobilo takmer 100 rodín a podporu výzve vyjadrilo takmer 40.000 ľudí. Cieľom je vyjadriť spolupatričnosť s ostatnými, ktorých sa predčasný pôrod priamo alebo nepriamo týka. Rodiny predčasniatok, ich priatelia, podporovatelia, ale aj samotné detičky narodené predčasne sa aj tento rok oblečú do odevov purpurových odtieňov a prostredníctvom sociálnych sietí z tohto vznikne krásna pomyselná reťaz, ktorá bude počas celého mesiaca spájať a dodávať silu a radosť zo zázraku života, akým predčasne narodené deti sú. Táto výzva zároveň dočasne vypĺňa priestor pôvodných dlhoročných sprievodných aktivít naprieč celým Slovenskom, ako Slávnostný koncert v Prešove, Stretnutie rodín predčasniatok v Košiciach a pod.

Nikto nedokáže podporiť druhého tak, ako ten, kto si rovnakou cestou prešiel. Tento rok smeruje do nemocníc 850 ks balíčkov pre rodičov, ktoré majú svojich bojovníkov a bojovníčky na neonatologických oddeleniach po celom Slovensku. Balíčky s darčekmi obsahujú aj osobné odkazy od rodičov predčasne narodených detí, ktorí si touto náročnou cestou začiatkov so svojimi deťmi prešli pred časom. Okrem vrúcnych a povzbudivých slov obsahuje kartička aj meno ich dieťatka, týždeň narodenia a váhu, ktorá v mnohých prípadoch nedosahuje ani 800 či 1.000g. Dnes sú z týchto detí životaschopné, šikovné, život a rodičov milujúce malé osobnosti, ktoré dokazujú, že zázraky sa na tomto svete dejú.