streda 17. novembra 2021

Trend: Viac pracovných miest

Zamestnávatelia na Slovensku uverejnili na inzertnom pracovnom portáli Profesia v októbri t. r. 28.523 ponúk, čo je zhruba o 40 viac než v septembri t. r. Hoci vlani bolo v tomto období na Slovensku menej nakazených COVID-19, firmy sa púšťajú do väčšieho počtu náborov nových ľudí. Je to o 11-tisíc ponúk viac ako v rovnakom období vlani.

Október 2021 tak priniesol zatiaľ najviac ponúk za 24 rokov fungovania portálu. Pre tento mesiac bol doteraz rekordný počet inzerátov z roka 2017, kedy bolo uverejnených 23.902 pracovných inzerátov. Najväčšie medziročné nárasty zaznamenalo odvetvie Cestovný ruch, gastro a hotelierstvo. Oproti roku 2020 stúpol počet inzerátov takmer štvornásobne, pričom najväčší medziročný nárast bol najmä pri pozíciách ako čašník/čka, barman/ka a kuchár/ka. za prvých 10 dní v novembri bolo uverejnených ďalších 292 nových pracovných ponúk. Udržanie tejto situácie aj v nasledujúcom období môžu zabezpečiť nové pravidlá, podľa ktorých by už mohli byť prevádzky otvorené pre zaočkovaných aj v čiernych okresoch. Počet ponúk rástol výrazne aj v oblasti personalistiky, zákazníckej podpory, marketingu a umení a kultúre. Vo všetkých prípadoch stúpol počet ponúk zhruba dvojnásobne. Jediným sektorom, kde nastal medziročný pokles, je textilný, kožiarsky a odevný priemysel. Zamestnávatelia uverejnili v tomto októbri 79 ponúk. To je o 15 menej ako minulý rok. Výraznú medziročnú zmenu nebolo cítiť ani v oblasti poisťovníctva. Uchádzači mali z tohto sektora na výber len o tri ponuky viac ako vlani.

Pri ponukách práce sa čoraz častejšie objavujú požiadavky na vysokoškolské vzdelanie. V októbri t. r. bola univerzita podmienkou v 18,2 %. Naopak, oproti minulému roku klesol podiel ponúk s požiadavkou na stredoškolské vzdelanie bez maturity. Kým vlani sa vyžadoval tento stupeň vzdelania v takmer 42 %, dnes ide o 39,7 %. Pozorovanie týchto štatistík je dôležité aj z hľadiska nastupujúcej automatizácie vyžadujúcej nové, sofistikovanejšie a špecializovanejšie pracovné miesta. Profesia dlhodobo poukazuje na to, že Slovensko potrebuje posilniť oblasť celoživotného vzdelávania a kvalitnej rekvalifikácie, ktorá by pripravila uchádzačov na prichádzajúce zmeny. Vzhľadom na to, že pandémia nástup automatizácie urýchľuje, je potrebné začať s novelizáciou systému čo najrýchlejšie.

Prvých 10 novembrových dní nasvedčuje, že vysoký počet pracovných príležitostí bude nasledovať aj v najbližšom období – uverejnených bolo už takmer 9.700 ponúk. Tí, ktorí hľadajú novú prácu, majú aktuálne k dispozícii najviac príležitostí v obchode, vo výrobe, v IT, doprave, špedícií a logistika a v oblasti administratívy.