utorok 16. novembra 2021

Novinka: Dokonalejšie nepriestrelné výrobky

Nepriestrelné vesty a prilby sa vyrábajú z viacerých vrstiev vlákien, ktoré zabraňujú prenikaniu guľky do tela. Ciele však môžu po zásahu trpieť traumou tupých síl, napríklad silnými otlačkami alebo horším poškodením kritických orgánov. 

Vedci z Ústavu materiálového výskumu SAV v Košiciach preto hľadali optimálne zloženie nanokompozitov, ktoré by nárazy projektilov tlmili efektívnejšie a zároveň by sa nezvyšovala ich hmotnosť. Vyvinuli nový, ľahký nanokompozitný keramický materiál, ktorý pri zachovaní rovnakej hrúbky dosahuje zvýšenú odolnosť voči nárazom. Po úspešných testoch v akreditovanom skúšobnom laboratóriu vytvorili prototyp ľahšej ochrannej vesty, nový materiál však môže nájsť využitie aj pri výrobe pancierových vozidiel alebo v stavebníctve. Keramika v ochranných vestách nie je novinkou. V porovnaní s tradičnými materiálmi z kovu má vysokú tvrdosť a účinnosť balistickej hmotnosti a používa sa na balistickú ochranu pred vysoko kinetickými energetickými strelami a črepinami.

Vlastnosti novovyvinutých materiálov vedci otestovali v akreditovanom skúšobnom laboratóriu spoločnosti Konštrukta Defence, ktorá bola hlavným riešiteľom projektu. Výrobný proces ako aj zloženie nového materiálu plánujú patentovať a budú hľadať možnosti jeho efektívnej výroby vo väčšom množstve.