štvrtok 9. júna 2022

Aplikácia: Lekár v telefóne 24/7

Viaceré prieskumy poukazujú na fakt, že približne 20 až 30 % osobných návštev u lekára je úplne zbytočných a dali by sa nahradiť komunikáciou s lekárom cez telefón. Telemedicína sa vďaka Covid 19 výrazne posunula aj na Slovensku. Vymieňať si citlivé informácie o našom zdravotnom stave cez bežný telefonát, chat alebo e-mail však môže predstavovať aj bezpečnostné riziko. Navyše spojiť sa telefonicky so svojim vyťaženým lekárom je neraz skúška trpezlivosti.

Spojiť sa s lekárom 24 hodín denne, 7 dní v týždni a to kdekoľvek, v práci, doma, či na dovolenke ponúka Smart aplikácia MEDDI app – Ordinácia bez hraníc pre záujemcov všetkých poisťovní. Stiahnutie aplikácie je zadarmo, poplatok za rozšírenú verziu sa pohybuje na úrovní platieb za lepšiu streamovaciu alebo internetovú televíziu. Rodičia a zákonní zástupcovia si môžu na jeden účet pridať až štyri deti. Lekári majú prístup zadarmo. Na rozdiel od niektorých existujúcich medicínskych „konzultačných“ aplikácií prostredníctvom MEDDi app používateľ komunikuje s reálnym lekárom, v reálnom čase a nie chatbotom (konverzačným robotom). „MEDDI app umožňuje prepojiť pacienta s lekárom okamžite. Môžete si vybrať, či s ním budete komunikovať telefonicky, prostredníctvom chatu alebo priamo cez videohovor. Aplikácia umožňuje preposielať si potvrdenia, lekárske správy, fotky zranení, užívaných liekov, výsledky CT, MR, či RTG vyšetrení. Výsledkom komunikácie je riadna lekárska správa, umožňuje viesť archív prípadov, e-kartotéku atď. Rovnako, ak chcete získať druhý názor lekára, nemusíte na neho čakať niekoľko dní či týždňov. Funkčnosti aplikácie neustále rozširujeme,“ hovorí Jiří Pecina. Smart apku dnes už využíva takmer 5.000 lekárov a viac než 200.000 používateľov v Česku, na Slovensku, v Maďarsku aj v Latinskej Amerike.

Do vývoja aplikácie bolo doposiaľ preinvestovaných vyše 10 miliónov EUR ( cca 250 mil. Kč). Funkčnosti neustále rozširuje samostatný tím vývojárov. Aj vďaka nim MEDDI app spĺňa nielen dôležité kvalitatívne, ale bezpečnostné kritéria. Aplikácia zabezpečuje s lekárom šifrovanú komunikácia, spĺňa všetky ustanovenia GDPR a medzinárodné normy HL7 (Health Level 7) pre zdravotníctvo. Celá komunikácia a údaje podliehajú 2048-bitovému šifrovaniu. Bezpečnostná architektúra aplikácie je v súlade s požiadavkami Národného úradu pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť ČR a EÚ. Údaje používateľov sa nikdy a s nikým nezdieľajú. Aplikácia jednoducho absolútne rešpektuje lekárske tajomstvo.