štvrtok 9. júna 2022

Dovolenka 2022: Tretina Slovákov nepôjde nikam

Dovolenka doma alebo v cudzine? Podľa aktuálneho prieskumu pre Home Credit plánuje stráviť rodinnú dovolenku na Slovensku presná štvrtina Slovákov, 27 % pôjde do zahraničia. Najpočetnejšia je však skupina tých, ktorí na dovolenku nepôjdu nikam (32 %). Stále je tu ešte približne pätina ľudí (21%), ktorí vo svojich dovolenkových plánoch nemajú ešte jasno a teda nevedia, kam pôjdu (respondenti mohli kladne odpovedať na viacero otázok súčasne).

Mnohí sa musia aj pre výrazné zdražovanie tovarov a služieb v tomto roku uskromniť. Takmer polovica Slovákov (47 %) chce spolu za všetkých členov domácnosti za dovolenku minúť do 800 eur. Približne štvrtina (26 %) má v pláne utratiť od 801 do 1.200 eur. Len 4 % hodlajú zaplatiť za letnú dovolenku spolu vyše 3 tisíc eur. Polovica respondentov plánuje za letnú dovolenku minúť viac ako tomu bolo pred rokom. Výrazne viac ako minule sa chystá utratiť 18 %, trochu viac 32 % opýtaných. Na druhej strane 14 % Slovákov plánuje zaplatiť menej ako v roku 2021, z toho trochu menej 8 % a výrazne menej 6 %. No je tu však ešte aj viac ako tretina ľudí (36 %), ktorí chcú minúť približne rovnako ako vlani.

Z akých zdrojov chcú letnú dovolenku Slováci financovať? Najčastejšie je to z vlastných úspor (72 %) a z bežnej výplaty (23 %). Požičať si chcú na ňu len 4 % ľudí. Najviac dovolenkujúcich bude ubytovaných v penziónoch a hoteloch – takmer polovica (presne 49 %). Ďalšia pätina sa chystá bývať v dovolenkových domoch či apartmánoch, podobné množstvo na chalupách, 11 % sa chystá do kempov. (respondenti mohli kladne odpovedať na viacero otázok súčasne)