utorok 28. novembra 2017

Aktuálne: Zamestnanecké benefity v Čechách a na Slovensku

Podľa Štatistického úradu SR pracuje v Českej republike až 25% Slovákov z celkového počtu pracujúcich v zahraničí. Aká je motivácia zamestnancov pracovať  v zahraničí a aké sú najžiadanejšie benefity? 

Podľa prieskumu Grafton Recruitment medzi 2.259 respondentmi v Českej republike a 930 respondentmi na Slovensku naprieč 15 sektormi trhu zostáva primárnou preferenciou finančné ohodnotenie. V prípade nefinančných benefitov sa na prvej priečke umiestnilo služobné auto na súkromné účely a flexibilita – možnosť práce z domova, flexibilná pracovná doba či platené krátkodobé ochorenie. Zamestnanci žiadajú tiež firemnú škôlku. Na rozdiel od nás v ČR stúpa aj dopyt po osobnom koučingu a českí zamestnávatelia ponúkajú priestor na inovácie.

Rebríček zamestnávateľských výhod pre zamestnancov na Slovensku ako aj v ČR vedú príspevok na bývanie (najmä pri zamestnávaní remeselníkov ako príspevok na ubytovňu), platená dovolenka nad rámec zákona, príspevok na dopravu či príspevok na nadštandardnú zdravotnú starostlivosť. Tento rebríček uzatvára možnosť jazykového vzdelávania a možnosti pracovať z domu. Novinkou je, že zamestnávatelia čoraz viac reflektujú na potreby zamestnancov, ktorí by chceli skĺbiť rodinný život s pracovným a ponúkajú možnosť firemnej škôlky.

Kandidátsky prieskum 2017 v ČR aj na Slovensku poukázal, že najväčší záujem majú kandidáti o 13. a 14. plat, príspevok na bývanie či na dopravu. Podľa portálu numbeo.com sú náklady na život v Prahe pre Bratislavčanov o málo vyššie. Podľa jeho výpočtu by sme pri rovnakom životnom štandarde pri bývaní v Prahe potrebovali 2.331, 68 eur oproti 2.300 eurám v Bratislave.