streda 16. decembra 2020

EU: Mobilná aplikácia Re-open EU o koronakríze

Občania Európskej únie (EÚ) už majú prístup aj k celoeurópskej mobilnej aplikácii Re-open EU, ktorá je k dispozícii zadarmo pre telefóny so systémom Android a iOS. Pomáha v boji proti šíreniu nového typu koronavírusu a nadväzuje na webovú platformu Re-open EU, ktorá bola od svojho spustenia v polovici júna navštívená takmer osemmiliónkrát.

Podľa Európskej komisie je Re-open EU jednotným kontaktným miestom, ktoré poskytuje komplexné a aktuálne informácie o pandemickej situácii, bezpečnostných a cestovných opatreniach vo všetkých členských štátoch EÚ, ale aj na Islande, v Lichtenštajnsku, Nórsku a Švajčiarsku. Jej používatelia môžu získať najnovšie informácie o vnútroštátnych karanténnych opatreniach, požiadavkách na testovanie a aplikáciách na varovanie a sledovanie kontaktov nakazených osôb. Informácie pre používateľov sú k dispozícii v 24 úradných jazykoch EÚ vrátane slovenčiny s využitím overených údajov z Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a členských štátov EÚ.

Platforma Re-open EU bola jedným z opatrení, ktoré Európska komisia oznámila v rámci širšieho balíka opatrení v oblasti cestovného ruchu a dopravy v máji 2020. Týmto balíkom chce pomôcť Európanom bezpečne cestovať pri plnom rešpektovaní zdravotných pokynov. Všetky informácie o platforme Re-open EU sú aj naďalej ľahko dostupné na webovej stránke: https://reopen.europa.eu/.