piatok 18. decembra 2020

Vianoce 2020: Ako sa vyvíjajú ceny potravín?

Na základe najnovších údajov Štatistického úradu SR sa ceny tovarov a služieb v slovenských obchodoch v novembri medziročne zvýšili o 1,5 %, čo predstavuje druhý najpomalší rast v tomto roku. Na začiatku roka spotrebiteľské ceny rástli ešte tempom 3,0 %, ale pod vplyvom koronakrízy začali spomaľovať. Čo nás pred tohtoročnými Vianocami vychádza drahšie a čo lacnejšie? 

Napriek spomaľovaniu inflácie podľa analýzy Poštovej banky zaplatíme dnes menej ako pred rokom jedine za dopravu, a to o -4,6 %. Vďačíme za to výraznému poklesu cien ropy na svetovom trhu kvôli slabému dopytu, ktorý ochromila koronakríza. Ceny ostatných položiek boli v novembri vyššie ako vlani. Najviac sa v novembri medziročne zvýšili ceny v reštauráciách a hoteloch (o 4,1 %), ceny rozličných tovarov a služieb (o 3,8 %) a ceny v zdravotníctve (o 3,7 %). Medzimesačne, teda v porovnaní s októbrom, sa v novembri celkové spotrebiteľské ceny zvýšili len o 0,1 %. K zlacneniu došlo v prípade rozličných tovarov a služieb (o -0,3 %) a v zdravotníctve (o -0,1 %). Najrýchlejší rast bol dosiahnutý v oblasti rekreácie a kultúry o 0,6 % a v doprave o 0,5 %. Ostatné položky stagnovali alebo rástli medzimesačným tempom 0,1 % alebo 0,2 %.

Počas prvej vlny pandémie sa rast cien potravín nezastavil, keďže dopyt po potravinách počas krízy rástol. Až s príchodom leta sa dostavilo upokojenie a rast cien potravín začal výraznejšie spomaľovať. V septembri dosiahol už len 0,1 %, v októbri však opäť zrýchlil na 1,0 % a na podobnej úrovni sa udržal aj v novembri (0,9 %). Môžeme teda povedať, že vianočné nákupy potravín nás tento rok vychádzajú v priemere o jedno percento viac ako vlani. Samozrejme ale záleží hlavne od toho, ktoré potraviny zvykneme pred Vianocami nakupovať. Hlbšie do vrecka budeme musieť siahnuť hlavne pri nákupe mäsových výrobkov, akými sú šunky, salámy a klobásy. Drahšia je aj kvasená kapusta a rybacie filé či mrazené ryby. Lacnejšie dokážeme kúpiť viaceré druhy zeleniny vrátane zemiakov, maslo a iné mliečne výrobky a napríklad aj vajcia.

Na čele cenového rebríčka sú potraviny, ktoré môžeme zaradiť do kategórie „vianočných potravín“. Najvýraznejší medziročný rast dosiahlo údené bravčové mäso, ktoré je medziročne drahšie až o cca 14 %. Dvojciferný rast ale zaznamenali aj ďalšie mäsové výrobky – párky a šunková saláma sú o 11 % drahšie ako vlani a za klobásy, slaninu a salámu si priplácame 10 %. Do zoznamu potravín s dvojciferný rastom cien sa dostali ešte jablká, ktoré sú o 13 % drahšie, a cesnak, ktorého cena sa zvýšila o 11 %. Okrem rôznych mäsových výrobkov si tieto sviatky zrejme priplatíme aj za vianočnú kapustnicu. Zvýšila sa totiž nielen cena klobásy, ale aj kvasenej kapusty, a to o 7,5 %. Lacnejšie si ale budeme môcť na vianočný stôl pripraviť zemiakový šalát, keďže cena zemiakov medziročne klesla až o -23 % a vajíčka sú tiež mierne lacnejšie (o -2 %). Ceny kaprov síce zo štatistík nepoznáme, ale drahšie ako pred rokom nás tieto Vianoce vychádza aj rybacie filé a filety, a to o takmer 6 %, a mrazené ryby o takmer 2 %. A koľko nás vyjde pečenie vianočných koláčov? Pšeničná múka je drahšia o 3,5 %, cukor o cca 2 až 3 % a olej až o viac než 6 %. Na druhej strane nás ale lacnejšie vychádza maslo (až o -8 %) a ďalšie mliečne výrobky, vajcia (o -2%) a med (o -6 %). Nájdu sa aj potraviny, ktorých ceny sú pred tohtoročnými sviatkami oveľa nižšie ako vlani. Najvýraznejšie medziročne zlacnela kapusta a petržlen, a to až o zhruba -24 %. Zemiaky sú lacnejšie o -23 % a zeler o -22 %. Približne -15 % ušetríme aj pri kúpe banánov.