štvrtok 17. decembra 2020

Home Office: Každý desiaty zamestnanec pracuje z domu nahý?

Ľudia pracujúci počas pandémie z domu objavili niektoré drobné radosti. Podľa najnovšieho prieskumu realizovaného pre spoločnosť Kaspersky, ktorý bol zameraný na správanie zamestnancov malých a stredných podnikov, 11 % respondentom sa napr. zapáčilo pracovať bez oblečenia, zdriemnutie počas pracovného dňa ocenilo 36 %, sledovanie ponuky Netflixu zaradom 23 % a zriadenie pracoviska vonku na záhrade či balkóne 27 %.

Podľa Svetového ekonomického fóra čelili zamestnanci, ktorí v tomto roku pracovali na diaľku, výzvam v oblasti duševného zdravia a pohody, rovnako tak aj tlaku ohľadom starostlivosti o deti či digitálnej konektivite. Niektorí zamestnanci, ktorí prešli z práce v kancelárii na prácu z domu si však túto zmenu užívali a objavili drobné radosti, ktoré by si radi ponechali. Okrem možnosti pracovať v nahom šate, čo je však stále ďaleko od najpopulárnejších želaní, väčšina respondentov profitovala z toho, že mohli pracovať v pohodlnom oblečení – 48 % pracovníkov si na tento životný štýl vyslovene zvyklo a želalo by si ho nastaviť ako pracovnú normu v budúcnosti. Rozlúčka s dochádzaním do práce takisto urobila zamestnancov šťastnejšími, pretože sa mohli zobudiť päť minút pred začiatkom práce, zatiaľčo mnohí si tiež zdriemli počas dňa (36 %). Ľudia však aj naďalej objavujú výhody nového normálu. Napríklad 27 % respondentov sa páčilo, že si mohli pracovisko zriadiť vonku či už na záhrade alebo na balkóne a 23 % dokázalo popri práci sledovať streamovaciu službu Netflix. Medzi ďalšie výhody, ktoré zamestnanci uprednostňujú, patrí aj viac času na videohry (18 %), donáškové obedy (16 %) a menej sprchovania (8 %). Táto novoobjavená otvorenosť však nevedie len k ziskom, ale aj k istej úrovni zodpovednosti týkajúcej sa digitálnej bezpečnosti. Spoľahlivé bezpečnostné riešenia naprieč zariadeniami budú mať zásadný význam pre ochranu nášho individuálneho súkromia, zatiaľ čo si užívame nové spôsoby odreagovania sa.

Aby ste sa ubezpečili, že vaše zariadenia zostanú bezpečné počas ich pracovného aj súkromného využívania, spoločnosť Kaspersky odporúča dodržiavať:
  • Nezdieľajte osobné údaje ani nepovoľujte tretím stranám prístup k svojim účtom, pokiaľ to nie je úplne nevyhnutné. Takto minimalizujete šance, že ich bude možné nájsť na internete.
  • Bez ohľadu na to, či rád pracujete nahý, alebo si len ceníte svoje súkromie, používajte prekrývač webkamery, alebo použite integrovanú ochranu webkamery, ktorá zabráni neoprávnenému prístupu k vašej webkamere. 
  • Začnite používať Privacy Checker na konfiguráciu svojich profilov na sociálnych sieťach podľa vami preferovanej úrovne ochrany osobných údajov. Pre tretie strany tak bude náročnejšie nájsť citlivé osobné údaje bez vášho vedomia.
  • Zabezpečte svoje Wi-Fi. Pretože väčšina routerov má predvolené používateľské meno a heslo, predvolené nastavenia vášho routera môžu byť ľahko dohľadateľné na internete. Odporúčame preto nastaviť nové heslo a aktualizovať firmvér routera.
  • Použite spoľahlivé bezpečnostné riešenie na generovanie a zabezpečenie jedinečných hesiel pre každý účet a odolajte tak pokušeniu používať opakovane to isté heslo.