pondelok 7. decembra 2020

Radíme: Výber svietidla

Najmä počas zimného obdobia trávime podstatnú časť dňa v priestoroch s umelým osvetlením. Nevhodné osvetlenie môže dlhodobo unanovať oči a kaziť zrak. Pri výbere vhodného svietidla
 sa odporúča zohľadniť blikanie, oslnenie, stroboskopický efekt, fotbiologickú bezpečosť, stmievateľnosť a ladenie ako aj podanie farieb.
 
Hoci by sa mohlo zdať, že  problém blikania je zanedbateľný, pretože ľudské oko nie je schopné efekt zachytiť, odborníci z Philips upozorňujú, že následkom by mohli byť nepríjemné dopady na zdravie. Niektoré LED svietidlá môžu tiež nepríjemne oslňovať, čo nemusí byť na prvý pohľad zreteľné kvôli svetelnému jasu. Nerovnomerné osvetlenie a oslnenie môže byť napríklad príčinou migrén. Ošetrenie proti stroboskopickému efektu zabezpečuje, aby sa viditeľný pohyb nejavil sekaný či spomalený, naopak napomáha jeho plynulosti. Vysoký index podania farieb a stmievateľnosť zabezpečia čo najvernejšie podanie farieb, aby farby osvetľovaného prostredia vynikli také, aké sú a nedošlo k ich skresľovaniu.
 
Pri inteligentných svietidlách si podľa potreby môžete upravovať teplotu chromatickosti – teda akou farbou (od teplej žltej až po studenú bielu) bude svietidlo svietiť – aj RGB farbu svetla. Veľkou prednosťou je funkcia stmievania, vďaka čomu si navolíte intenzitu svetla, aby vám bolo príjemné.