utorok 8. decembra 2020

SR: Bezplatný odvoz starých spotrebičov

ENVIDOM – Združenie výrobcov spotrebičov pre recykláciu prináša na Slovensko službu zberu elektroodpadu jedinečnú v celej Európe. Zadarmo vyzdvihne spotrebič priamo z adresy vášho bydliska. Následne ho odvezie priamo na ekologickú recykláciu k slovenským spracovateľom. 

Službu si pritom môžete pohodlne objednať on-line cez webovú stránku zberelektroodpadu.sk aktuálne v 10 mestách: vo všetkých 8 krajských mestách, teda v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Nitre, Prešove, Trenčíne, Trnave a v Žiline a v 2 okresných mestách – v Pezinku a v Považskej Bystrici. Termíny zberu sú jeden alebo dvakrát za mesiac, v závislosti od mesta. V on-line objednávke je potrebné poskytnúť údaje o druhu a množstve spotrebičov, ktoré potrebujete odviezť a kontaktné údaje. V deň zberu treba vyložiť staré spotrebiče do vchodu bytovky alebo za bránu domu. Prepravcovia vám zatelefonujú, alebo zazvonia na zvonček, aby ste im vchod sprístupnili. Následne spotrebiče naložia a odvezú na ekologickú recykláciu. Je tiež dôležité nevykladať ich na ulicu. Mohli by sa k nim tak dostať nelegálni zberači. Tí ich rozoberú na hodnotné súčiastky a zvyšok rozobraného spotrebiča porozhadzujú po okolí. Vytvárajú sa tak čierne skládky a z amatérsky rozobratých spotrebičov môžu do okolia uniknúť látky škodlivé pre životné prostredie (napr. chladivá z chladničiek).

Spotrebiče treba pred ich odovzdaním do zberu očistiť, vyliať vodu z filtra práčky alebo odmraziť mrazničku. Pri ich odovzdávaní treba dbať aj na ďalšie ochranné opatrenia, akými sú používanie rúšok a rukavíc. Služba objednávania zberu ce zberelektroodpadu.sk je zameraná najmä na veľké a ťažké spotrebiče zo skupiny tzv. bielej techniky. Ekologicky, pohodlne a zadarmo sa tak môžete zbaviť napríklad chladničiek, mrazničiek, umývačiek riadu, práčok, sušičiek, sporákov, rúr ale aj varných dosiek, mobilných klimatizácií, radiátorov, ohrievačov, mikrovlniek či vysávačov. Ak do zberu nahlásite aspoň jeden takýto väčší spotrebič, spolu s ním mu odvezieme aj iné menšie spotrebiče, napr. fén, holiaci strojček či hriankovač.

Zber televízorov a monitorov sa týmto spôsobom zberu zatiaľ nezabezpečuje. Pre ich ekologickú likvidáciu odporúčame zaniesť ich na zberný dvor. Ten môžete počas celého roka využiť pre všetok elektroodpad tiež v prípade, že nechcete čakať na termín tejto služby zberu elektroodpadu a viete si elektroodpad na zberný dvor dopraviť svojpomocne. Výhodným spôsobom, ako sa ekologicky zbaviť nepotrebného spotrebiča, je hneď pri kúpe nového využiť službu spätného zberu cez predajne elektrospotrebičov.