piatok 11. decembra 2020

RAPEX: Nová nebezpečná kozmetika

Na základe hlásení z Francúzska, Nemeckej spolkovej republike a Fínska do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) sa rozšíril počet nebezpečných výrobkov v Európskej únii. Predávajú sa aj cez internet. 

Prvým je výrobok na bielenie pokožky v sklenenom tégliku bez uvedenia názvu, značky, čiarového kódu aj výrobcu (výrobná dávka: 28) z Čínskej ľudovej republiky. Cez internet ho ponúka Wish. Obsahuje zakázanú látku ortuť (nameraná hodnota 0,38%), ktorá sa hromadí v tele a môže spôsobiť poškodenie ľadvín, mozgu, a nervového systému a môže mať vplyv aj na reprodukciu.

Farba na tetovanie, značka: Eternal Ink (typ výrobku/číslo výrobku: DARK BROWN, výrobná dávka: Batch 10.09.18, čiarový kód: neuvedený, výrobca: Eternal Ink, Inc 7987 Lochlin Drive) zo Spojených štátov amerických sa rovnako ponúka cez internetové stránky eternaltattoossupply.com a eternalinks.co.uk. Vo výrobku bolo prekročené maximálne povolené množstvo pre nečistoty niklu 8,75 (+/-2,02) mg/kg a arzénu 12,4 (+/-2,72) mg/kg.

Čistiaca pleťová maska Hyaluronic Acid Facial Sheet Mask, značky: Naturel (typ výrobku/číslo výrobku: 1784, výrobná dávka: neuvedené, čiarový kód: 6418940017844, výrobca: neuvedené) z Kórejskej republiky prekračuje povolený limit pre mikroorganizmy (110000KTJ/g). 

Databáza výrobkov hlásených do systému RAPEX je dostupná na webovej stránke Európskej komisie.