streda 3. februára 2021

On-line: Formulár pre pendlerov

Rakúsko sprísňuje podmienky vstupu pre pendlerov. Pribudne im povinnosť raz týždenne absolvovať test na ochorenie COVID-19 a vyplniť on-line formulár na webstránke rakúskej vlády. Predĺži tiež kontroly na hraniciach so Slovenskom a Českom.

Pri registrácii  cez on-line formulár, ktorý je v nemčine a angličtine na www.oesterreich.gv.at, budú musieť pendleri uviesť meno aj kontaktné údaje. Výnimku majú napríklad ľudia, ktorí Rakúskom len prechádzajú, a osoby, ktoré do Rakúska cestujú v naliehavej a neodkladnej rodinnej záležitosti, ako je napríklad pohreb. 

Povinnosť preukázať sa negatívnym testom na nový koronavírus bude platiť pre všetkých cestujúcich prichádzajúcich do Rakúska, na ktorých sa nevzťahujú stanovené výnimky. Nasledovať bude desaťdňová karanténa, ktorú už nebude možné prerušiť ani s negatívnym výsledkom testu. Krajina výrazne zvýši aj pokuty pri obchádzaní povinnosti nosiť ochranné rúška a nedodržiavaní odstupu na 90 eur z doterajších 25, respektíve 50 eur. Posilnené budú aj policajné kontroly v lyžiarskych strediskách.