pondelok 1. februára 2021

Radíme: Bezpečný internet

Opäť trávime veľa času s internetom, pričom môžeme veľmi ľahko stratiť svoju ostražitosť a staneme sa viac zraniteľnými voči počítačovým zločinom: od podvodov pri nakupovaní on-line až po krádež on-line identity.

Pri príležitosti Dňa ochrany osobných údajov zostavili odborníci v Prolifics Testing najúčinnejšie tipy na prevenciu voči počítačovej kriminalite.
  • Nakupujte on-line opatrne: Používajte bezpečnostný protokol 3D secure.  Pri pochybnostiach môžete kedykoľvek požiadať svoju banku o overenie, či je daný on-line obchodník bezpečný. Pamätajte tiež na zlaté pravidlo - ak je dohoda príliš dobrá na to, aby bola pravdivá, pravdepodobne to tak nie je!
  • Pri svojej elektronickej identite buďte opatrní: Buďte mimoriadne opatrní a všímajte si, komu poskytujete svoje osobné informácie, akými sú meno, adresa, telefónne číslo a emailová adresa. Buďte rovnako opatrní a selektívni aj pri zdieľaní finančných informácií.
  • Dôvtipný prístup k sociálnym médiám: Nastavte si svoj profil na účtoch sociálnych médií na súkromný a zvážte, aké informácie zverejňujete na týchto platformách. Napríklad, ak zverejníte rodné priezvisko svojej matky alebo meno vášho domáceho maznáčika, môžete prezradiť odpovede na bežné bezpečnostné otázky.
  • Presadzujte silné prihlasovacie údaje: Hoci to môže byť nepríjemné, skúste pre rôzne účty on-line použiť rôzne kombinácie ID používateľa a hesla. Kombinujte škálu písmen, čísel a špeciálnych znakov, aby ste heslá skomplikovali. Mali by ste sa tiež pokúsiť aktualizovať heslo hlavných on-line účtov (napr. e-mail, internetbanking atď.) raz za mesiac alebo dva. Ak máte pocit, že pravdepodobne často zabudnete svoje prihlasovacie údaje, zvážte použitie renomovaného softvéru na správu hesiel na ukladanie zložitých hesiel.
  • Získajte správnu obranu: Uistite sa, že je brána firewall v počítači zapnutá, pretože je kľúčom na blokovanie pripojení k „falošným / škodlivým“ webovým stránkam. Rovnako nezabudnite nainštalovať a pravidelne aktualizovať antivírusový softvér od renomovaného poskytovateľa, pretože zabráni vírusom a spywarovým útokom na váš počítač.