štvrtok 4. februára 2021

Trend: Okamžité platby

Národná banka Slovenska (NBS) oznámila, že k 1. februáru 2021 bol splnený predpoklad na spustenie okamžitých platieb v Slovenskej republike k 1. februáru 2022 podľa Národného plánu pre zavedenie okamžitých platieb v SR. 

Predpokladom spustenia tohto typu platieb je, že okamžité platby budú poskytovať minimálne traja poskytovatelia. A traja poskytovatelia platobných služieb, ktorí plánujú sprístupniť okamžité platby pre svojich klientov od 1. februára 2022, potvrdili svoj záujem a Národnej banke Slovenska zaslali potrebné prehlásenie o pristúpení k Národnému plánu - Tatra banka, Slovenská sporiteľňa a Všeobecná úverová banka.

Okamžitá platba je platba, ktorá je dostupná klientovi banky každý deň v roku, vrátane víkendov a sviatkov a je pripísaná na účet príjemcu platby do desiatich sekúnd. Cieľom NBS je v spolupráci s bankovým sektorom sprístupniť aj klientom bánk v SR tento moderný, rýchly a vysoko efektívny spôsob úhrady platieb. Okamžité platby prinesú viacero benefitov ako pre spotrebiteľov, tak aj pre firmy a štátne inštitúcie.