piatok 5. februára 2021

Aktuálne: Svetový deň bez mobilu

Svetový deň bez mobilu 6. februára je príležitosťou pripomenúť históriu mobilnej komunikácie na Slovensku. Mobily sú v našej krajine veľmi obľúbené nielen na telefonovanie, čo dokazuje každoročný rast objemu prenesených dát. Napokon, aktuálne používame  cca 6,2 milióna aktívnych SIM kariet.

Začiatok mobilnej komunikácie na Slovensku sa podľa Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb  viaže s rokom 1991, kedy bol v analógovej mobilnej sieti NMT 450 uskutočnený prvý mobilný hovor a začala komerčná prevádzka siete. Záujemcovia ešte nemali možnosť výberu operátora. Mobilné telefóny boli spočiatku umiestnené v motorových vozidlách, neskôr boli k dispozícii aj prenosné, ktoré boli na dnešné pomery veľmi objemné a ťažké. Mobilný telefón si vtedy zaobstarávali len firmy a majetní občania. Platilo sa aj za prijaté hovory. 

Prvá GSM sieť bola na Slovensku spustená v roku 1997 a záujemcovia už mali na výber zo služieb dvoch mobilných operátorov. Postupne pribúdali nové služby, klesali ceny, zmenšovali sa mobilné telefóny a rástlo pokrytie mobilnými sieťami. Tretí mobilný operátor dostal povolenie v roku 2006 a štvrtý v roku 2013. K mobilným sieťam druhej generácie (2G), pribudla tretia (3G), neskôr štvrtá generácia (4G) a nedávno piata generácia (5G). Regulácia a zvyšujúca sa konkurencia priniesli rozširovanie a skvalitňovanie služieb. Pri zmene operátora je možné ponechať si bezplatne svoje telefónne číslo. Ceny za služby a zariadenia podstatne klesli, mobilné služby sa stali dostupnými. Mobilný telefón už dávno nie je len pracovným a komunikačným nástrojom, prináša aj stratu súkromia, ale umožňuje rýchly prístup k informáciám a zábave.