piatok 5. februára 2021

Trend: Phishingové a ransomvérové útoky

Slovenské a české firmy považujú v roku 2021 za aktuálne viaceré kybernetické hrozby – od malvéru, cez výpadky služieb, až po úniky či narušenia dát. Najviac sa však obávajú phishingu a ransomvéru. 

Vyplýva to z prieskumu, ktorý na vzorke 117 respondentov pripravili spoločnosti Flowmon Networks, Synapsa Networks, QuBit Security a SecTec. Poukázal na to, že nárast kybernetických incidentov vnímajú firmy ako najväčšie riziko pre svoju budúcu prosperitu – väčšie ako sú napríklad zmeny v legislatíve či nové regulácie, alebo nástup automatizácie a robotizácie. Obavy slovenských a českých firiem korešpondujú s názormi podnikov vo svete, ktoré odzrkadľuje globálna štúdia Allianz Risk Barometer 2021. Podľa nej patria kybernetické hrozby k trom najväčším podnikateľským rizikám, ktorých sa firmy po celom svete tento rok obávajú najviac.

„Digitalizácia a zmena návykov, ktoré pandémia priniesla, vytvorila pre hekerov a kybernetických podvodníkov úrodnú živnú pôdu. Pri vydieraní svojich obetí sú mimoriadne sofistikovaní a zákerní. Kombinujú napríklad viaceré techniky útokov, aby bolo vydieranie čo najefektívnejšie a aby napadnutej organizácii nezostalo nič iné, ako zaplatiť“, hovorí Roman Čupka. Rastúce obavy firiem z kybernetických hrozieb sa prejavujú aj na plánoch posilniť investície do prevádzkovej bezpečnosti. Viac ako polovica podnikov chce v najbližších dvoch rokoch rozpočet na prevádzkovú bezpečnosť navýšiť, pričom vyše pätina (21 %) očakáva výraznejší nárast o viac ako 10 %. S poklesom ráta iba niečo cez 6 % respondentov a zhruba tretina predpokladá stagnáciu. V predošlých dvoch rokoch rozpočet na bezpečnosť v slovenských a českých organizáciách prevažne stagnoval. R. Čupka v súvislosti s plánovaným posilňovaním odolnosti voči kybernetickým rizikám radí  firmám sústrediť sa na využitie technológií pre monitorovanie a zlepšenie viditeľnosti do siete, ako aj nástrojov pre automatizáciu, ktoré odborníkov na bezpečnosť odbremenia od mnohých rutinných činností.