piatok 2. júla 2021

Trend: Rande na nete

Stretnutie životnej lásky na párty sa zdá byť minulosťou, keďže on-line zoznamovanie zažilo veľký rozmach, v neposlednom rade aj vďaka pandémii. Tinder dosiahol v marci 2020 rekordné 3 miliardy swipeov za jediný deň, zatiaľčo spoločnosť OkCupid zaznamenala masívny nárast dohodnutých rande o 700 % od marca do mája toho istého roku.

Spoločnosť Kaspersky zopakovala svoju štúdiu z roku 2017 zameranú na zoznamovacie aplikácie, aby zistila, čo sa z hľadiska ich bezpečnosti zlepšilo a čo nie. Analyzovala deväť populárnych zoznamovacích aplikácií: Tinder, Bumble, OkCupid, Mamba, Pure, Feeld, Her, Happn a Badoo. Experti zistili, že v porovnaní s rokom 2017 sú z technického hľadiska bezpečnejšie, pretrvávajú však veľké riziká v oblasti ochrany súkromia. V roku 2017 štyri zo skúmaných aplikácií umožnili zachytiť údaje odoslané z aplikácie a mnohé z nich používali nezašifrovaný HTTP protokol. V roku 2021 už žiadna zo skúmaných aplikáci nepoužíva HTTP protokol a nedochádza k odosielaniu údajov, ak nie je protokol zabezpečený. Obavy o ochranu súkromia však pretrvávajú. Väčšina aplikácií na zoznámenie umožňuje registrovať sa s účtom zo sociálnych sietí (Instagram, Facebook, Spotify a pod.). Ak sa používateľ rozhodne pre túto možnosť, potom sa do jeho profilu automaticky vyplnia informácie z danej sociálnej siete, napríklad fotografie a profilové informácie. Používatelia sú tiež vyzvaní, aby zdieľali informácie, napríklad miesto výkonu práce alebo kam chodili na univerzitu. Všetky vyššie uvedené údaje uľahčujú vyhľadanie účtov na sociálnych sieťach používateľov zoznamovacej aplikácie a v závislosti od ich nastavení ochrany osobných údajov je možné sa tak dostať aj k množstvu ďalších osobných údajov. Aplikácie ako Happn, Her, Bumble a Tinder od používateľov vyžadujú aj zdieľanie polohy. Niektoré aplikácie, napríklad Mamba, dokonca zdieľajú vzdialenosť používateľov s presnosťou na meter. Happn má zas funkcionalitu, ktorá používateľom umožňuje zistiť, koľkokrát a na akom mieste sa s potencionálnymi partnermi stretli.

Prístup k údajom ako poloha, práca, meno či kontaktné informácie vystavuje používateľov riziku kybernetického prenasledovania alebo dokonca až prenasledovania v skutočnom svete, ako aj doxingu. Mamba je jedinou aplikáciou, ktorá používateľom umožňuje rozmazávať ich fotografie bezplatne a Pure ako jediná aplikácia zakazuje používateľom robiť si snímky obrazoviek chatov. Tým je umožnené zdieľanie chatov a fotografií bez súhlasu používateľa, potenciálne aj za účelom vydierania alebo doxingu. Avšak veľa aplikácií ponúka platené verzie a tie už zahŕňajú ďalšie možnosti, ktoré často vedia zvýšiť bezpečnosť používateľov. Napríklad v platených verziách aplikácií Tinder a Bumble si môžete manuálne zvoliť miesto, kde sa nachádzate. Keďže je k dispozícii iba oblasť a nie konkrétna vzdialenosť, je oveľa ťažšie určiť presnú polohu používateľa. Niektoré platené verzie aplikácií, napríklad Happn, ponúkajú používateľom „režim inkognito“, v ktorom môžu používatelia skryť svoj profil pred tými, s ktorými sa nechcú kontaktovať alebo pred cudzími ľuďmi.

Experti odporúčajú:
  • Vo svojom profile nezdieľajte príliš veľa osobných informácií (priezvisko, zamestnávateľa, fotografie s priateľmi, politické názory, atď.).
  • Neviažte na svoj profil ďalšie účty sociálnych médií.
  • Ak je to možné, vyberte svoju polohu manuálne.
  • Ak je to možné, používajte dvojfaktorovú autentifikáciu.
  • Ak už aplikáciu nepoužívate, odstráňte ju alebo skryte svoj profil.
  • Používajte zabudovaný messenger v zoznamovacích aplikáciách. Je lepšie prejsť k využívaniu iného messengera, len ak danému kontaktu dôverujete. Ak sa tak nakoniec rozhodnete, nastavte chat tak, aby boli vaše súkromné ​​informácie zabezpečené.
  • Na svojich zariadeniach používajte dôveryhodné bezpečnostné riešenie. Pomáha odhaliť škodlivú alebo podozrivú aktivitu na vašich zariadeniach a skontrolovať bezpečnosť navštívenej adresy URL.