streda 7. júla 2021

Zdieľané ubytovanie: Na Slovensku okrem domácich Česi a Poliaci

Cez najväčšie platformy zdieľanej ekonomiky v oblasti cestovného ruchu si podľa Eurostatu v roku 2019 návštevníci na Slovensku objednali ubytovanie na 2,4 milióna nocí (na základe rezervácií). Takmer tri štvrtiny hosťovských prenocovaní v rámci krátkodobého ubytovania si na Slovensku rezervovali turisti zo zahraničia, najmä z Českej republiky (370-tisíc nocí) a Poľska (283-tisíc nocí). Vyše 100-tisíc prenocovaní mali aj turisti z Veľkej Británie, Dánska a Maďarska. Zdieľané formy na zabezpečenie si ubytovania v súkromí na Slovensku však využili aj turisti z Ameriky, Ázie či Austrálie a Oceánie. Viac ako štvrtinu, 614-tisíc hosťovských nocí, si objednali Slováci.

Počet rezervácií ubytovaní (bookingov) na Slovensku patrí medzi najnižšie v Európe - v roku 2019 piaty najnižší počet strávených nocí a šiesty najmenší počet rezervovaných pobytov v EÚ podľa aktuálnych pilotných výsledkov experimentálnych štatistík o nových formách zdieľaných služieb ubytovania zverejnených Európskym štatistickým úradom (Eurostatom). Tieto štatistiky zachytávajú ukazovatele o rezerváciách v rámci krátkodobých prenájmov bytov, domov či apartmánov (nie ubytovania v hoteloch, penziónoch a kempingoch). Podklady poskytli štyri najväčšie on-line platformy pre ubytovacie služby (Airbnb, Booking, Expedia Group a Tripadvisor) a štatistika vychádza z počtov rezervácií. Hlavným ukazovateľom je takzvaný počet hosťovských prenocovaní, ktorý zohľadňuje počet strávených nocí aj celkový počet hostí. Sleduje sa aj počet bookingov (rezervácií). Najčastejšie bolo na Slovensku rezervované ubytovanie počas letných mesiacov, až 32 % hosťovských prenocovaní počas júla (350-tisíc) a augusta (395-tisíc). Vyše 200-tisíc nocí strávili návštevníci v ubytovacích zariadeniach ešte vo februári. Z regionálneho hľadiska bol najčastejším cieľom návštevy s bookingom cez ubytovacie platformy Bratislavský kraj (765-tisíc hosťovských nocí). Na druhom mieste bol Žilinský kraj (598-tisíc nocí) nasledovaný Prešovským krajom (476-tisíc nocí). Objednávatelia si na Slovensku najčastejšie prenajímali byty či domy, iba desatina nocovala v spoločných zariadeniach. Súčasne platilo, že 90 % hosťovských prenocovaní sa zrealizovalo v ubytovacích priestoroch s kapacitou do desať lôžok.

Súčasťou aktuálnych výstupov Eurostatu sú tiež dáta o celkovom počte bookingov v jednotlivých európskych krajinách. Slovensko dosiahlo v roku 2019 prostredníctvom spomínaných platforiem 300-tisíc rezervácií. Je to približne rovnako ako mali Slovinsko či Cyprus. V priemere návštevníci strávili na Slovensku 7,9 noci, v celej EÚ to bolo 10,4 noci. Zaujímavosťou je napríklad, že Cyprus s približne rovnakým počtom rezervácií ako SR mal výrazne dlhšie pobyty, až 16,4 noci na návštevníka. Celkovo v krajinách EÚ si návštevníci v roku 2019 „zdieľane“ rezervovali viac ako 554 miliónov hosťovských prenocovaní, ich počet medziročne vzrástol o 14 %. Najviac ich bolo v Španielsku (112 miliónov nocí), vo Francúzsku (109 miliónov nocí) a v Taliansku (83 miliónov nocí). Najpopulárnejšie spomedzi viac ako 330 európskych regiónov boli Andalúzia, jadranské pobrežie Chorvátska a Katalánsko, ktoré predminulý rok jednotlivo zaznamenali viac ako 20 miliónov prenocovaní. Najobľúbenejšími mestami boli Paríž, Barcelona, Rím, Lisabon a Madrid.