piatok 9. júla 2021

Trend: Kyberútoky na gamerov

V lockdowne počet on-line gamerov prudko stúpol. Do konca marca minulého roku dosiahol počet aktívnych ako aj súbežných hráčov na Steame (najpopulárnejšej on-line hernej platforme, komunite a obchode) rekordnú hodnotu. Presne o rok neskôr v marci 2021 bola prekonaná a počet používateľov platformy dosiahol takmer 27 miliónov. Kyberzločinci prirodzene hľadali spôsoby, ako tento trend využiť vo svoj prospech.
 

Na jar minulého roka experti spoločnosti Kaspersky zistili, že došlo k významnému zvýšeniu počtu webových detekcií zachytených antivírusovými programami na stránkach, ktoré zneužívajú tému gamingu (používajú názvy populárnych hier a platforiem). Na porovnanie, medzi januárom 2020 a aprílom 2020 vzrástol počet zablokovaných presmerovaní na tieto stránky o 54 %. Avšak aj po jarných lockdownoch počet webových útokov zneužívajúcich tému gamingu neustále stúpal, pričom vrchol dosiahol počtom takmer 2,5 milióna útokov v novembri minulého roku. Po poklese, ktorý nastal začiatkom roku 2021, sa však ich počet opäť zvyšoval. V apríli 2021 bol zaznamenaný počet 1,125 milióna útokov, čo je v porovnaní s marcom 2021 nárast o 34 %. Najpopulárnejšou hrou, ktorou sa kyberzločinci snažili zlákať svoje obete, bola Minecraft. V roku 2021 sa však už na ňu z hľadiska narastajúceho počtu škodlivých návnad doťahuje Counter Strike: Global offensive. Enormný nárast zaznamenala ako návnada aj séria strategických videohier Dota, konkrétne v lete 2020. Medzi najbežnejšie hrozby, ku ktorým tieto škodlivé linky zneužívajúce hernú tému viedli, patria rôzne trójske kone (škodlivé súbory, ktoré umožňujú kyberzločincom robiť všetko: od mazania a blokovania údajov až po prerušenie výkonu počítača), pričom malvér sa zvyčajne maskoval ako bezplatná verzia, aktualizácia alebo rozšírenie  pre populárne hry či programy s cheatmi.

Odborníci spoločnosti Kaspersky používateľom venujúcim sa gamingu odporúčajú:
• Ak je to možné, používajte silné heslá a dvojfaktorovú autentifikáciu (2FA), aby ste ochránili svoje herné účty.
• Buďte opatrní pri akýchkoľvek cheatoch a pirátskych kópiách videohier, pretože ide o jednu z obľúbených maskovaní, ktoré využívajú kyberzločinci.
• Používajte silné a spoľahlivé bezpečnostné riešenie, ktoré nespomalí váš počítač počas hrania.
• Je bezpečnejšie nakupovať hry iba na oficiálnych stránkach a čakať na výpredaje – tie sa konajú pomerne často, buďte trpezliví, dočkáte sa.
• Pozor na phishingové kampane a neznámych hráčov. Je vhodné skontrolovať webovú stránku, na ktorú ste presmerovaný pomocou odkazu v prijatom emaile a rovnako tak aj prípony súboru, ktorý sa chystáte otvoriť.
• Snažte sa neklikať na žiadne odkazy na externé stránky v hernom chate a dôsledne skontrolujte adresu akéhokoľvek zdroja, ktorý vyžaduje zadanie vášho používateľského mena a hesla, pretože môže ísť o falošnú stránku.