pondelok 5. júla 2021

Trend: Flexibilná práca

Home - office, práca z domu bola pred obdobím pandémie COVID-19 považovaná za benefit, ktorý sa počas nej stal bežným spôsobom fungovania väčšiny inštitúcií. Ako to ovplyvní budúcnosť práce v kancelárii?

Podľa pychologičky Kristiny Pomothy zamestnancom vyhovuje najmä možnosť výberu, prípadne kombinácia práce home - office a v kancelárii. Firmy zároveň prehodnocujú prínos a veľkosť svojich kancelárií, formujú sa takzvané hybridné kancelárie aj vzhľadom na to, že dokázali byť maximálne flexibilné a fungovať on-line. Generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov Andrej Lasz predpokladá, že ľudia sa už do kancelárií v rovnakom počte nevrátia, preto firmy, ktoré na to majú podmienky, budú prirodzene optimalizovať svoje priestory a kombinovať ich s prácou z domu. Flexibilita spojená so zmenou pracovného prostredia aj podľa slov Campus Cowork zvyšuj mieru spokojnosti a kreativity. „Práca od 9 do 5 bola už pred pandémiou skôr prežitkom ako realitou. Moderné, progresívne firmy si oveľa viac vážia ľudí, ktorí prídu do práce motivovaní a plní nápadov ako tých, ktorí si splnia povinnosť a o 8:58 priložia čipovú kartu k čítačke”, hovorí Sandra Hemzová. Podľa jej slov sa tiež počas obdobia pandémie ukazuje, že čas práce vzrástol v priemere o jednu hodinu denne, čo u mnohých vyústilo do pocitu vyhorenia a prepracovania.

Zostáva teda otázkou, ako k aktuálnej situácii pristúpia firmy, či sa vrátia do pôvodného režimu spred pandémie, alebo začnú hľadať iné spôsoby fungovania pre svojich zamestnancov. Podľa prieskumu medzi členmi Campus Cowork približne 20 % ľudí chce naďalej pracovať z domu, no väčšine by vyhovoval hybridný model, teda mix homeofficu a práce z kancelárie. Aj to je dôkazom toho, že pracovný trh sa mení a do popredia vystupujú nové trendy, akými sú vysoká flexibilita pracovného času a miesta výkonu práce.