štvrtok 8. júla 2021

e-Služby: S heslom a bezpečnostným kódom

Nový spôsob prístupu do e-Služieb s prihlásením aj pomocou mena, hesla a mobilnej aplikácie zaviedla Sociálna poisťovňa. Je to ďalšia bezpečná možnosť popri vstupe s elektronickým občianskym preukazom (eID), ktorá má nahradiť používanie Grid kariet.

Novinka v prihlasovaní sa týka zamestnávateľov (pre službu Odvádzateľ poistného), SZČO (pre službu Saldokonto) a fyzických osôb (pre službu Individuálny účet poistenca), ktorým prístupy do e-Služieb zriaďujú pobočky Sociálnej poisťovne (SP). Klienti aktuálne využívajúci Grid kartu sa môžu do e-Služieb prihlásiť rovnako ako doteraz. V nastaveniach svojho profilu si vedia aktivovať nový spôsob prihlasovania. Nových používateľov e-Služieb pri podpise dohody už čaká nový spôsob prihlásenia. Vo svojej mailovej schránke si nájdu e-mail, ktorý bude obsahovať odkaz na vytvorenie hesla. Pre nový prístup do e-Služieb je potrebná aplikácia, ktorú si používatelia jednoducho stiahnu do svojho smartfónu (pre Android alebo iOS). Pomocou nej si nasnímajú QR kód z e-Služieb (urobia to len pri prvej aktivácii) a aplikácia im vygeneruje jedinečný kód, ktorým sa overí ich prístup. E-služby používateľa pri každom ďalšom prihlásení pomocou mena a hesla, vyzvú na zadanie jedinečného kódu z mobilnej aplikácie a potom ho presmerujú do prostredia e-Služieb.  

Po aktivovaní nového spôsobu prihlásenia si klient bude môcť spravovať svoj profil sám. Môže si zmeniť heslo v záujme ochrany pred zneužitím, prípadne si ho obnoviť, ak ho zabudne. V takýchto prípadoch už nebude musieť navštíviť pobočku poisťovne, ako to je napríklad pri strate Grid karty. Nový prístup predpokladá, že klient využíva jedinečnú mailovú adresu, ku ktorej nemá prístup iná osoba. Ak tú istú mailovú adresu využíva v e-Službách viacero klientov, poisťovňa ich na to upozorní správou cez e-Služby.