piatok 12. novembra 2021

Strom roka 2021: Tatranský dáždnik

V tohtoročnej ankete Nadácie Ekopolis titul Strom roka 2021 získal Buk lesný zo Starého Smokovca s počtom 4.833 hlasov z 22.613 hlasujúcich. Na jar budúceho roka tak bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka.

Buk lesný – previsnutý (Fagus Sylvatica Pendula), nazývaný tiež Tatranský dáždnik
Vek stromu: 70 rokov, Obvod kmeňa: 250 cm, Výška stromu: 13 m, Starý Smokovec, okres Poprad, Prešovský kraj.
Doposiaľ sa nikomu nepodarilo presne zistiť, kto a prečo tento strom zasadil. Pravdepodobne sa tak stalo v 50.rokoch vďaka študenti na čele s Bohdanom Wagnerom zo Záhradníckej školy v Ledniciach na Morave v rámci projektu ,,Veľké upratovanie“. A odkedy v centre Starého Smokovca vyrástla nevšedne šikmá budova Horskej záchrannej služby, ocitol sa strom pod ochrannými krídlami všetkých jej členov. Záchranári dokonca strom zachránili pred výrubom. I keď ide o najbežnejší strom Európy, vo Vysokých Tatrách z neho nájdeme veľmi málo kusov. Takýto krásne previsnutý je však len jeden a preto ho právom Tatranci označujú za dominantu či symbol Starého Smokovca.

Na druhom mieste s počtom hlasov 3.806 sa umiestnil starý Dub letný z Giraltoviec. Tretie miesto si s počtom 3.600 hlasov vyslúžila exotická Katalpa bignóniovitá z Hnúšte. Na víťazov aj tento rok čaká finančná výhra v hodnote 300 eur na odborné dendrologické posudky, arboristické ošetrenia či úpravu okolia. Vyhlásenie výsledkov 11. novembra 2021 v priestoroch historického žrebčína v Kopčanoch bolo spojené so symbolickou výsadbou stromov v novovzniknutom ovocnom sade. Do hlasovania sa zapájali v samostatnej sprievodnej súťaži aj školy Tie si svojimi hlasmi mohli vysúťažiť výsadbový materiál v hodnote spolu až 650 eur.