piatok 11. februára 2022

NFT: Štandard v investičných portfóliách?

NFT (non-fungible-token) - unikátna jednotka údajov, ktorá môže byť spojená s digitálnymi súbormi ako zvuk, video, fotografie a iné - by do piatich rokov mohla byť štandardnou súčasťou investičných portfólií, predpovedá celosvetová inštitúcia finančného poradenstva a správy aktív. Predpoveď prichádza v období, kedy sa medzinárodné značky čoraz vážnejšie zaujímajú o prekvitajúci trh s nefunkčnými tokenmi.

Spoločnosť Nike podala žalobu na burzu tenisiek a odevov so sídlom v Detroite a obvinila ju z predaja NFT, ktoré porušujú jej ochranné známky. Podobne v januári luxusná módna značka Hermès zažalovala digitálneho umelca za to, že sa snažil rýchlo zbohatnúť privlastnením si značky... a uľahčením výmeny digitálnych aktív známych ako nezastupiteľné tokeny (NFT). Za posledný rok trh NFT explodoval a v roku 2021 sa predalo iba digitálne umelecké dielo za 69 miliónov dolárov. Odvtedy stále rastúci počet celebrít a umelcov, módnych, hudobných, technických a športových značiek vytvára, kupuje a predáva tokeny.

Do NFT sa investuje z troch hlavných dôvodov. Po prvé, tento nový druh digitálnych aktív získava hodnotu vďaka prudkému tempu digitalizácie nášho sveta. Predovšetkým mileniáli a Gen Z žijú digitálny život a je prirodzené, že tam chcú preniesť luxusné značky, hudbu, šport a umenie – a teraz to môžu pomocou NFT. Po druhé, vďaka NFT sú obchodné modely, najmä v kreatívnych sektoroch, ziskovejšie a odmeňujúce. Napríklad umelci a hudobníci môžu zberateľom a kupujúcim poskytnúť vylepšené virtuálne zážitky, môžu dokázať, že ich diela nie sú falšované a môžu zahrnúť kritériá na získanie honorárov pri každom ďalšom predaji ich diel v budúcnosti. A po tretie, táto trieda aktív môže pôsobiť ako hlavný diverzifikátor v investičných portfóliách. Tento dôvod je podľa Nigela Greena pre väčšinu investorov pravdepodobne najdôležitejší: „Správna diverzifikácia portfólia naprieč aktívami, sektorom, regiónom a menou je najlepším spôsobom, ako môže investor zmierniť riziká a využiť príležitosti. NFT majú veľmi nízku koreláciu s inými aktívami, akými sú akcie a dlhopisy, a preto môžu znížiť celkové riziko a úrovne volatility portfólia."