streda 9. februára 2022

On-line: Abeceda bezpečného internetu

Na používateľov v on-line priestore čaká veľa nástrah. Pri príležitosti Dňa bezpečnejšieho internetu na to upozornili viaceré štátne inštitúcie, ktoré spoločne vytvorili abecedu bezpečnostného povedomia. V abecede sa nachádza viacero rád, ktoré je potrebné rešpektovať na bezpečné používanie internetu. 

Medzi nimi sa nachádza napríklad odporúčanie pravidelne aktualizovať všetky zariadenia, hekeri totiž hľadajú známe zraniteľnosti v neaktualizovaných systémoch. Stále platí ostražitosť pred kliknutím na akýkoľvek odkaz a dodržiavať základné bezpečnostné pravidlá. K nim patrí tiež odstraňovať nielen cookies nastavenia, ale aj históriu internetového prehliadača. Rovnako je potrebné venovať pozornosť emailom - nikdy nie je isté, či je odosielateľom skutočne ten, kto sa zaňho vydáva, filtrovať spam a voliť silné heslá či heslové vety. Pri on-line nakupovaní je nevyhnutné v prvom rade skontrolovať adresu a kontakty e-shopu.  

Abeceda upozorňuje aj na grooming, pri ktorom útočník nadväzuje kontakty s dieťaťom, rodinou, komunitu tak, aby mohol neskôr realizovať sexuálne zneužívanie. Chrániť si  je potrebné aj svoje súkromie na sociálnych sieťach, obmedziť zdieľanie príspevkov, nainštalovať si antivírusový program, kontrolovať webové adresy pred otvorením stránky a neveriť rôznym hoaxom. Rovnako je dôležité minimalizovať riziká wi-fi sietí a pamätať na bezpečné zálohovanie dát.