streda 2. marca 2022

Aktuálne: Prvá pomoc pre Ukrajincov

Na Slovensku pribudli telefónne linky špeciálne určené pre osoby hovoriace ukrajinským jazykom. Zriadilo ich Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky na pôde Akadémie Policajného zboru v Bratislave v spolupráci so sekciou krízového riadenia a sekciou informatiky, telekomunikácií a bezpečnosti. Užitočné informácie sprostredkováva aj nový on-line portál ua.gov.sk.

Ide o linky: +421 513 816 111 a +421 259 765 111, ktoré sú dostupné aj z Ukrajiny a slúžia na informovanie občanov v núdzi hovoriacich po ukrajinsky. Ministerstvo preto žiada verejnosť, aby tieto linky zbytočne nevyužívali, pretože sú určené na pomoc občanom Ukrajiny.

Ďalšie dôležité kontakty sú k dispozícii na internetovom portáli ua.gov.sk, ktorý prevádzkuje Slovensko IT a Migračný úrad Ministerstva vnútra SR. Zatiaľ funguje v betaverzii, ale zverejnené informácie už teraz odpovedajú na najčastejšie otázky súvisiace s aktuálnou situáciou na slovensko - ukrajinských hraniciach a po ich prechode na Slovensko. Dostupné sú aj v ukrajinskom jazyku.

Samostatná podstránka bratislavskykraj.sk/ukrajina pribudla aj na internetovom portáli Bratislavského samosprávneho kraja. Zhromaždené informácie budú priebežne aktualizované: Správy o vojenskom konflikte a aktivitách Bratislavskej župy, Informácie pre Slovákov nachádzajúcich sa na Ukrajine, Informácie pre Ukrajincov nachádzajúcich sa na Slovensku alebo smerujúcich do našej krajiny, Spôsoby, ako pomôcť, Možnosti psychologickej pomoci pre dospelých aj deti a Kontakty na dôležité inštitúcie a organizácie. Web BratislavskyKraj.sk má zároveň aj ukrajinskú jazykovú mutáciu.