piatok 4. marca 2022

Výzva: Podpora pre autobusových prepravcov

Ministerstvo dopravy a výstavby SR spustilo veľkú schému pomoci pre autobusových prepravcov. Ide o  schémy pomoci pre segment BUS, teda pre prevádzkovateľov medzinárodnej pravidelnej autobusovej dopravy a prevádzkovateľov príležitostnej dopravy. K dispozícii sú im schéma „de minimis“ a „veľká“ schéma.

Maximálna výška príspevku pri schéme „de minimis“ je súhrnne do 200 tisíc eur a oprávnené obdobie je od 1. septembra 2021 do 31. decembra 2021. Prevádzkovatelia medzinárodnej pravidelnej autobusovej dopravy aj prevádzkovatelia príležitostnej dopravy majú nárok na pomoc, ak im tržby v porovnaní s referenčným obdobím klesli o viac ako 30 %. O príspevok sa dá požiadať do 31.3.2022.

Veľká schéma pomoci je novinkou, ktorá je určená najmä pre tých podnikateľov, ktorí doteraz nemohli čerpať pomoc. Hlavne teda pre veľké firmy nespĺňajúce podmienky zákona o podpore malých a stredných podnikov. Maximálna výška pomoci je 1 milión eur. Základným kritériom pri „veľkej“ schéme“ je takisto pokles tržieb o viac ako 30 %, avšak tento pokles tržieb musí byť potvrdený audítorom. Žiadosť budú musieť podnikatelia zadať na portáli slovensko.sk a výkazy tržieb predložiť elektronicky ministerstvu. Oprávnené obdobie je pri tejto schéme od začiatku koronakrízy (1.4.2020). Žiadosti sa môžu podávať do 15.4.2022.

Podrobnejšie informácie ako aj formuláre na vyplnenie žiadostí nájdete na internetovej webstránke mindop.sk/schema-pomoci.