utorok 5. apríla 2022

Aktuálne: Slovákov valcuje inflácia

Celkový objem spotrebných úverov na Slovensku dosiahol za január t. r. 5 mld. eur a medziročne mierne poklesol rovnako ako objem zlyhaných spotrebných úverov. Hlavnými dôvodmi sú prísnejšie podmienky poskytnutia úveru, ale tiež opatrnosť Slovákov. Napriek tomu takmer každý tretí Slovák žije od výplaty do výplaty a nie je schopný tvoriť si finančnú rezervu a ďalších 15 % Slovákov žije na dlh, alebo siaha na svoje úspory. Aktuálna inflácia spotrebiteľom načrela do vrecka ešte hlbšie. Tým, ktorí splácajú viacej úverov naraz môže pomôcť ich konsolidácia. 

Skúsenosť s konsolidáciou však podľa prieskumu pre Poštovú banku (1.000 respondentov) nemá vyše 60 % opýtaných. Spotrebné úvery využívajú prevažne ľudia po 30-tke. Až 67,2 % respondentov do 30 rokov nemá so spotrebným úverom žiadnu skúsenosť. Je to do veľkej miery ovplyvnené aj tým, že mladí ľudia opúšťajú svoj mama hotel až okolo tridsiatky a preto spotrebný úver ani nepotrebujú. Z prieskumu tiež vyplýva, že po tridsiatke sa skúsenosť s čerpaním spotrebného úveru výrazne mení a v priemere ho nikdy nevyužilo len 30 % Slovákov. Pritom 4 z 10 opýtaných za život splácali jeden až tri úvery. Až takmer 4 % Slovákov však už splácalo 10 a viac úverov.

Slováci, ktorí majú skúsenosť s využívaním spotrebných úverov, sa nevyhýbajú splácaniu viacerých úverov naraz. Z nich až 54,3 % splácalo dva a viac úverov súbežne. Štyri a viac úverov v jednom čase naraz splácalo až 6 % opýtaných, ktorí spotrebný úver už mali. Ochotu využívať tri a viac úverov naraz majú opýtaní vo veku od 30 do 39 rokov, takúto skúsenosť má takmer každý piaty. „Pre klientov, ktorí paralelne splácajú viac úverov naraz, je vhodným riešením konsolidácia, ktorá im umožní splácať len jednu splátku, efektívne si znížiť mesačné náklady a tým stabilizovať rodinný rozpočet. Ušetrené financie môžu využiť na tvorenie finančnej rezervy, ktorá je v aktuálnej ekonomicky náročnej situácii, kedy až 48 % Slovákov nesporí vôbec, veľmi dôležitá“, radí Melinda Burdanová.