pondelok 4. apríla 2022

SR: Ekonomika v marci 2022

Po februárovom poklese sa ekonomická nálada na Slovensku v marci mierne zlepšila. Podľa údajov Štatistického úradu vzrástol Indikátor ekonomického sentimentu IES o 0,8 bodu na hodnotu 95,7 bodu. Pod mierny marcový nárast optimizmu sa podpísal hlavne rast dôvery v priemysle a v obchode. Naopak, k zhoršeniu sentimentu došlo v stavebníctve, v službách a najvýraznejšie medzi spotrebiteľmi.

Priaznivejší vývoj bol v marci zaznamenaný predovšetkým v priemysle hlavne vplyvom poklesu zásob, čo indikuje naštartovanie výroby a opätovného zásobovania. Pozitívny bol hlavne vývoj v automobilkách a vo výrobe počítačov a elektroniky. V marci sa zlepšila aj ekonomická nálada medzi obchodníkmi, ktorá rástla už tretí mesiac po sebe. Naopak, zhoršil sa ekonomický sentiment v službách, ktorý bol tak najnižší za posledný rok. Podnikatelia negatívnejšie hodnotili hlavne aktuálny vývoj a dopyt v posledných mesiacoch, ale ich očakávania ohľadom vývoja dopytu v ďalších mesiacoch boli celkom pozitívne. Pesimistickejší boli v marci aj podnikatelia v stavebníctve, ktorý nepriaznivo hodnotia hlavne celkovú úroveň objednávok. K najvýraznejšiemu zhoršeniu nálady došlo medzi spotrebiteľmi, ktorá sa dostala na najnižšiu hodnotu za posledný rok. Spotrebitelia sa obávajú hlavne celkového vývoja ekonomiky a vývoja úspor. Miernejšie obavy ale majú aj čo sa týka vývoja ich finančnej situácie a situácie na trhu práce.

Sentiment v našej ekonomike v marci ovplyvňovali hlavne prudko rastúce ceny ropy a energií a materiálová kríza. Vzhľadom na obdobie, kedy boli údaje zisťované, ešte naplno neodzrkadľujú dopady vojny na Ukrajine. Materiálová kríza sa síce už teraz nesie “len” v tieni vojnového konfliku, ale naďalej sa prejavuje nedostatkom viacerých materiálov a komponentov, vrátane čipov a stavebných materiálov. Analytička Jana Glasová očakáva, že v ďalších mesiacoch sa nálada v našej ekonomike môže opäť zhoršiť, a to hlavne vplyvom vojny na Ukrajine. Tá totiž tlačí nahor ceny energetických komodít a narušuje dodávky tovarov a dodávateľsko- odberateľské vzťahy. Okrem výpadkov v dodávkach ropy či plynu sa trhy obávajú aj nedostaku iných produktov – Rusko je totiž dôležitým exportérom kovov ako paládium, lítium, hliník a neónový plyn, ktorý sa používa pri výrobe polovodičov. Ich nedostatok môžu v prípade narušených dodávok pocítiť aj naši priemyselníci vrátane automobiliek a výrobcov elektroniky a počítačov. Vývoj v priemysle aj vývoj nálady v našej ekonomike v ďalších mesiacoch ale bude závisieť hlavne od toho, ako dlho potrvá vojnový konflikt na Ukrajine.