piatok 8. apríla 2022

SMS: Včasné varovanie

Bezplatné varovanie o blížiacom sa nepriaznivom počasí formou SMS správy môže zabrániť rôznym škodám. SMS informácie sú stručné, obsahujú druh blížiaceho sa nebezpečného počasia a časové rozmedzie, počas ktorého sa „vyčínanie“ živla očakáva. K dispozícii sú tiež maily s detailnejšími informáciami vrátane odporúčaní, ako sa na príchod extrémneho javu pripraviť a ako sa počas neho správať. Všetky správy sú doručované podľa zadaného PSČ, sú teda veľmi konkrétne tak v lokalizácii, ako aj v časovom určení udalosti. 

Servis MeteoUNIQA sa líši od bežne dostupných meteorologických predpovedí, ktoré sú všeobecnejšie. Informuje o blížiacom sa vetre s rýchlosťou nad 70 km/h, o búrkach spojených so silným dažďom alebo krupobitím, intenzívnych prívalových dažďoch od 30 mm za 6 hodín a v zime o novom snežení nad 5 cm počas 6 hodín alebo o mrznúcom daždi. Správy môžu v prípade jasnejšieho vývoja počasia doraziť s predstihom jedného dňa alebo niekoľkých hodín, v prípade náhlej zmeny len niekoľko desiatok minút vopred. Údaje o čase, kedy sa zmena počasia očakáva, je vždy súčasťou oznámenia. Od roku 2009 aktuálne využíva zadarmo cielené informácie o náhlej zmene počasia vyše 100.000 záujemcov na Slovensku aj v Česku.

Najvyšší výskyt výstrah bol zaevidovaný v roku 2020, kedy stúpol počet vydaných správ oproti priemeru o 45 %. Trend vyššieho počtu informácií trval aj vlani. Spôsobil to nielen častejší výskyt nebezpečných poveternostných situácií, ale aj inovácie v práci meteorológov, ktoré umožnili podrobnejšie a lokalizovanejšie upozornenia a ďalšiu segmentáciu výstrah. V období rokov 2016-2021 sa väčšina varovaní týkala silných búrok (viac ako ¾ všetkých vydaných výstrah). Druhým najčastejším živlom bol prívalový dážď s podielom cca 11 %. Silné nárazy vetra a víchrica alebo silné sneženie sa vyskytovali v SMS správach zhodne necelými 6 %.