štvrtok 7. apríla 2022

Pneumatiky: Čas na výmenu

Jazdiť v zime na letných pneumatikách sa už dnes odváži málokto, a rovnako jazdu na zimných pneumatikách v lete sprevádzajú viaceré riziká. Vodiči často vynechajú ich výmenu pre dlhé čakacie lehoty v pneuservise pri štarte sezóny. Podobne ako koncom jesene, tak aj na jar si totiž vodiči nechávajú prezúvanie na poslednú chvíľu. A to je chyba. 

Jar sprevádzajú vyššie denné teploty, pri ktorých zimné pneumatiky strácajú svoje dôležité vlastnosti, predovšetkým priľnavosť. „Pri použití nevhodných pneumatík sa predlžuje brzdná dráha, znižuje sa jazdný komfort a naopak, zvyšuje sa spotreba vozidla. Naviac sa zimné pneumatiky počas jazdy pri vyšších teplotách opotrebúvajú viac ako v zime", upozorňuje Robert Hukel. Ak sa priemerná denná teplota pohybuje nad úrovňou +7 stupňov Celzia, je najvyšší čas neotáľať s prezúvaním a objednať sa do servisu. Autorizovaný servis ponúka aj možnosť pneumatiky vyčistiť, ošetriť a uskladniť na ďalšiu sezónu tak, aby ich vlastnosti zostali zachované čo najdlhšie. Rovnako odborníci skontrolujú stav opotrebovania a v prípade potreby môžu ponúknuť rovno novú sadu pneumatík. 

Auto je nevyhnutné udržiavať v požadovanom technickom stave počas celého roka. A preto je aj pri prezúvaní dobré vozidlo zároveň skontrolovať, či neprišlo počas zimy k opotrebeniu alebo poškodeniu jeho kľúčových častí. Odborne vyškolení mechanici sa postarajú o preventívnu vizuálnu kontrolu, po ktorej si vodič môže byť istý, že bude poznať skutočný stav podvozku, brzdového systému, akumulátora, stieračov či hladiny prevádzkových kvapalín vášho vozidla. Obzvlášť po tuhšej zime totiž mohlo dostať na cestách pekne zabrať. Jarná údržba auta by tak mala patriť medzi štandardné úkony.
.