utorok 14. júna 2022

Novinka: Aplikácia VRP 2

Od 1. júla tohto roka budú môcť podnikatelia na Slovensku využívať na evidenciu tržieb novú aplikáciu VRP 2. Dostupná bude od tohto dátumu v Google Play a okrem iného ponúkne aj funkciu zaokrúhľovania cien. Fungovať bude na operačnom systéme Android 5 a vyššie a tiež cez podporované webové prehliadače. Finančná správa pracovala na vývoji aplikácie od decembra 2021. Celkovo by si mohlo Android verziu VRP 2 stiahnuť až 18 tisíc používateľov.

Aplikácia bude disponovať všetkými dôležitými funkciami ako predošlá aplikácia Pokladnica. Bude podporovať aj tlač na termotlačiarňach, skenovanie EAN kódov, prihlasovanie biometriou a bude obsahovať aj dlaždice najpoužívanejších tovarov a služieb. Prínosom je zapracovanie responzívneho dizajnu, ktorý robí použitie aplikácie komfortnejším, napr. aj pri použití webového rozhrania na mobilnom telefóne. Novinkou bude funkcia zaokrúhľovania. K 1. júlu tohto roka totiž nadobudne účinnosť novela zákona o cenách, ktorá má za cieľ obmedziť obeh jednocentových a dvojcentových mincí na Slovensku. Podnikatelia sa nemusia tejto zmeny obávať, nakoľko VRP 2 bude disponovať aj touto funkcionalitou.

Ak si podnikatelia nastavia ceny tak, že nepodliehajú zaokrúhľovaniu, tak budú môcť dočasne používať aj pôvodnú aplikáciu Pokladnica. Finančná správa im však odporúča, aby si stiahli a nainštalovali už novú aplikáciu VRP 2 a starosť so zaokrúhľovaním im tak ubudne. Zároveň finančná správa upozorňuje, že jej cieľom je doterajšiu aplikáciu Pokladnica čoskoro odstaviť z prevádzky. V prvej fáze programovania bol primárne dôraz kladený na podporu tlače pokladničných doklado LPv, preto nie je VRP 2 zatiaľ dostupná pre iOS zariadenia. Finančná správa však vyvíja maximálne úsilie, aby bola nová aplikácia čím skôr dostupná aj pre týchto používateľov. Dovtedy budú môcť využívať webové rozhranie, kde bol zapracovaný responzívny dizajn a pokladničné doklady budú môcť tlačiť vo formáte A4, A5, A6 alebo použiť niektorý z na trhu dostupných ovládačov pre tlač na príslušnej mobilnej tlačiarni.