pondelok 20. marca 2017

Radíme: Ako dlho batéria vydrží
Aj technológia čiže zloženie batérie rozhoduje o tom, ako dlho vám vydrží. Pokračujeme v našich užitočných tipoch.

Najčastejšie sa stretnete s nikel-metal hydridovými článkami (NiMH). Neobsahujú toxické prvky a majú vyššiu kapacitu, trápi ich však pamäťový efekt, takže sa odporúča batériu nabíjať len plne vybitú, inak sa jej kapacita znižuje. Významným defektom je tiež samovybíjanie, dosahujúce 15 - 30% maximálnej kapacity za mesiac. Líthiové batérie (Li-ion) riešia niektoré nedostatky NiMH batérií. Samovybíjanie je u nich rádovo menšie (2 - 3%) a nedochádza k pamäťovému efektu. Nemajú však radi teplotné extrémy alebo nadmerné vybíjanie či naopak udržiavanie na 100% nabití. Líthium polymérové ​​akumulátory (Li-pol) sú veľmi podobné typu Li-ion. Starnú o trochu rýchlejšie, ale sú ľahšie a lepšie sa tvarujú. Najstarší typ, nikel-kadmiové články (NiCd), už našťastie skoro nestretnete: majú nízku kapacitu, trpí samovybíjaním a navyše sa dlho nabíjajú. Jedinými výhodami sú nízka cena a schopnosť fungovania aj pri nízkych teplotách.

U nenabíjacích batérií sa ponuka delí medzi články alkalické, ktoré sú častejšie a články líthiové, vhodné predovšetkým do fotoaparátov, pretože vydržia dlhšie pri intenzívnom odbere typickom pre blesk.

Kapacita batérií znamená ich výdrž a meria sa v miliampérhodinách (mAh). Aby ale nebolo všetko čiernobiele, tak nabíjacie batérie s vysokou kapacitou zaplatí za svoju výdrž daň vo forme obmedzeného počtu nabíjacích cyklov.
Napätie batérie je určené jej typom. Ak do zariadenia vložíte správnu veľkosť batérie, môžete si byť istí, že má aj správne napätie. Zaujímavé je, že nabíjacie batérie majú napätie 1,2 V a alkalické 1,5 V. Je to dané materiálom a elektronika sa s tým dokáže vyrovnať.