štvrtok 23. marca 2017

Radíme: Ako maximalizovať životnosť batérie
Hlavným nepriateľom každého používateľa mobilných zariadení je vybitá batéria. Tá má pevne danú kapacitu, ktorá sľubuje určitú výdrž. Kapacita batérie sa však používaním zariadenia postupne znižuje. Aj preto vám vydrží smartfón či notebook po dvoch rokoch používania o niečo kratšie na jedno nabitie, ako tomu bolo v období, kedy ste si zariadenie kúpili a bolo nové.

Ide o prirodzené opotrebovanie, správnou starostlivosťou o batériu však môžete jej životnosť predĺžiť. Odporúčame preto dodržiavať užitočné tipy.

1.  Snažte sa udržiavať batériu na úrovni 40 – 60% kapacity
Práve vtedy sa batéria pri nabíjaní najmenej opotrebováva. Aj keď je to zložitejšie, pokúste sa pripojiť zariadenie k nabíjačke na úrovni 40% a odpojte ju najneskôr po dosiahnutí 80%. Každá batéria má totiž určitý počet cyklov nabíjania a po jeho dosiahnutí sa začne prejavovať jej opotrebovanie. Jeden cyklus však neznamená pripojenie a odpojenie zariadenia od nabíjačky, ako si niektorí mylne myslia, ale úplné nabitie 0 – 100%. Čiastočné nabíjanie je pre batériu šetrnejšie, a preto je z hľadiska jej životnosti lepšie udržiavať úroveň 40 – 60% kapacity.

2.  Nenechávajte zariadenie pripojené k nabíjačke po nabití
V praxi nie je vždy možné riadiť sa prvým pravidlom. Niekedy potrebujete mať k dispozícii plne nabité zariadenie, ktoré zvládne fungovať bez dobíjania počas celého pracovného dňa. V takom prípade si dajte pozor, aby ste nenechávali zariadenie pripojené k nabíjačke aj po dosiahnutí úplného nabitia. Z dlhodobého hľadiska to batérii neprospieva. Pokúste sa teda vyhnúť zlozvyku, akým je pripojenie zariadenia k nabíjačke pred spaním s tým, že ho necháte nabíjať celú noc.

3. Nabite zariadenie, keď kapacita batérie klesne pod 20%
Taktiež nie je dobré čakať, až je batéria skoro vybitá. Optimálne je pripojiť zariadenie k nabíjačke po poklese pod 40% kapacity, avšak aj pokiaľ sa touto radou nebudete riadiť, určite sa pokúste pripojiť zariadenie k nabíjačke v momente, kedy batéria klesne pod 20%. Takmer úplným nabíjaním sa batéria rýchlejšie opotrebováva.

4. Nepodceňujte dobrú ventiláciu a chladenie
Posledný tip nesúvisí priamo s nabíjaním, ale so všeobecnou starostlivosťou o zariadenie. Tá je často nemenej dôležitá. Základom je zabezpečiť dobrú ventiláciu a chladenie – to sa týka najmä notebookov. Naozaj nie je dobrý nápad používať notebook tak, že zakrývate jeho vetracie otvory. Neprospieva to samotnému zariadeniu ani jeho batérii. Rovnako si dajte pozor na to, kde nechávate notebook či smartfón. Nie je napr. rozumné nechať zariadenie nabíjať na parapete okna počas horúceho slnečného dňa tak, aby naň priamo svietilo slnko.