piatok 24. marca 2017

Hodina Zeme 2017: Každý môže pomôcť
V sobotu 25. marca 2017 si vďaka svetovej kampani Hodina Zeme už po desiatykrát pripomenieme zodpovednosť každej firmy aj jednotlivca za udržateľnú budúcnosť našej planéty.

Aj keď sú klimatické zmeny viac-menej cyklický jav, ktorý sa vyskytoval aj v minulosti, boli podmienené prirodzenými faktormi. Zmeny v súčasnosti sú však vo veľkej miere výsledkom ľudskej činnosti a postupujú rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. Vplyv človeka na globálny klimatický systém sa preto označuje ako klimatická zmena. Jedným z dôsledkov je aj to, že rok 2014 až 2016 boli postupne vôbec najteplejšími rokmi v histórii meraní a sú súčasťou celkového trendu rýchleho globálneho otepľovania. Za 137 ročnú históriu meraní bol tohtoročný január v priemere tretím najteplejším januárom globálne a aj na severnej pologuli, a to napriek tomu, že bol na Slovensku relatívne studený až veľmi studený.

Zapojte sa do Hodiny Zeme a pomôžte šíriť povedomie o klimatickej zmene a jej dôsledkoch na našu planétu - 25. marca o 20:30 zhasnite na hodinu svetlá a vyjadrite tak spolu s miliardou ľudí po celom svete symbolickú podporu projektu. Zapojiť sa môžu aj mestá a obce, pamiatky, organizácie či školy, a to vyplnením krátkeho registračného formulára na hodinazeme.svetelneznecistenie.sk, kde je tiež zoznam zapojených inštitúcií. Projekt môžete podporiť aj zmenou profilovej fotky na sociálnych sieťach (zmenu profilovej fotky môžete zrealizovať na earthhour.org/changeprofile), prípadne zdieľaním odkazov s hashtagom #changeclimatechange.

Pri príležitosti Hodiny Zeme vás WWF Slovensko v spolupráci s Magistrátom hlavného mesta SR Bratislavy a OLO pozýva na stretnutie na Primaciálnom námestí v Bratislave, kde okrem sprievodného hudobno-zábavného programu na hodinu oficiálne zhasnú svetlá dominantných budov v historickom centre ako vyjadrenie podpory hlavnej myšlienky projektu. Medzi svetoznámymi pamiatkami, ktoré už v minulosti podporili akciu zhasnutím sa objavili napr. Sfinga a pyramídy v Gíze, socha Krista Spasiteľa v Brazílii, parížska Eiffelova veža, most Golden Gate v San Franciscu, rímske Koloseum, reklamy na Coca-Colu na námestí Times Square alebo reklamy na hoteli Jumeirah v Dubaji.