piatok 17. marca 2017

Radíme: Ako vybrať batérie
Ste zaskočení z ponuky batérií a neviete, po ktorých siahnuť? Máme pre vás ďalšie užitočné tipy.

V prvom rade si zistite, aké batérie vlastne potrebujete - pomôže označenie na spotrebičoch aj batériách, problémom môže byť odlišné číslovanie v jednotlivých krajinách. Klasická mikrotužková batéria môže byť označená ako AAA, MN2400, LR03 alebo AM4. Na Slovensku sa používa najčastejšie označenie ANSI a vybrať si môžete medzi AA (tužková batéria), AAA (mikrotužková batéria), C (malý článok), D (veľký článok), 4,5V (plochá batéria) a 9V (9V batéria) .

Ak budete spotrebič používať pravidelne a intenzívne, oplatí sa vám zaobstarať si nabíjacie batérie. Môže ísť napríklad o MP3 prehrávač, fotoaparát alebo bezdrôtovú myš. Výhodou je finančná úspora, pretože nebudete musieť kupovať stále nové batérie a tiež ide o ekologickejší variant. Ak ale používate spotrebič len občas, napríklad ovládač televízie, siahnite radšej po alkalických (nenabíjacích) batériách. Odoberajú menej elektriny než pri samovybíjaní akumulátora.


Pri opätovne nabíjacích batériách budete potrebovať tiež ich nabíjačku. Vyhnite sa však takým, ktoré dobíjajú po celý čas zapojenia do zásuvky, prípadne sa riadia len časom. Radšej investujte do inteligentných nabíjačiek, ktoré vedia monitorovať teplotu a úroveň nabitia batérie a prispôsobia tomu dobíjací cyklus. V praxi to napríklad znamená, že sa nabíjanie ukončí, keď je batéria dobitá, čím sa zabráni jej prebíjaniu.