utorok 14. marca 2017

SR: Najväčší záujem o malé domáce spotrebiče
Trh technického spotrebného tovaru vzrástol na Slovensku v poslednom kvartáli 2016 v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka o takmer 7%. Najviac sme nakupovali malé domáce spotrebiče.

Výrazný rast nastal vo väčšine kategórií malých domácich elektrospotrebičov, nedarilo sa iba odšťavovačom.  Najvyšším tempom sa v hodnote zdvihla zubná hygiena nasledovaná kuchynskými robotmi a mixérmi. Pri kávovaroch je rast spôsobený predovšetkým prechodom na drahšie modely. Takisto výrazne narástli aj priemerné ceny vo všetkých skupinách. Pokles odšťavovačov je spôsobený predovšetkým zmenou preferencií zákazníkov, ktorí dávajú prednosť stolným mixérom.

Aj trh veľkých domácich spotrebičov vykazuje už tretí rok nárast, ktorý v roku 2016 predstavoval 4,6%. Najrýchlejšie rastúcou skupinou zostávajú sušičky bielizne, veľký záujem je aj o práčky spojené so sušičkami. Jedinou kategóriou s poklesom predajov boli odsávače pár, aj keď spomalenie rastu dopytu možno vidieť aj pri mrazničkách a chladničkách.

Podľa GfK TEMAX® - monitoring predaja technického tovaru vo viac než 41 krajinách. Výsledky sú založené na maloobchodnom paneli GfK, do ktorého je zapojených približne pol milióna maloobchodných predajní po celom svete.