streda 15. marca 2017

SR: Záujem o UHD televízory a veľké obrazovky rastie
Trh technického spotrebného tovaru na Slovensku v poslednom kvartáli 2016 medziročne vzrástol o takmer 7%. Okrem malých spotrebičov výrazne zaznamenal nárast aj spotrebná elektronika.

Pozitívnym trendom na trhu spotrebnej elektroniky je solídny rast trhu televíznych prijímačov vďaka dopytu po UHD televízoroch a veľkých obrazovkách, ako aj dynamický rast dopytu po set-top-boxoch pre príjem satelitného HD vysielania a ďalej v kategóriách prenosných mini reproduktorov a akčných kamier. Naopak, negatívnym trendom, a to aj napriek rastu dopytu po veľkých obrazovkách a UHD TV je, že priemerná cena televízorov skôr stagnovala v dôsledku cenovej erózie. Zároveň aj klesá dopyt po videoprehrávačoch a rekordéroch.

Na foto trhu kompaktné fotoaparáty s výmenným objektívom zaznamenali veľmi pozitívny vývoj v kusovom, aj hodnotovom medziročnom porovnaní. Avšak kompakty s pevným objektívom sú naďalej vo výrazných dvojciferných poklesoch.

Podľa GfK TEMAX® - monitoring predaja technického tovaru vo viac než 41 krajinách. Výsledky sú založené na maloobchodnom paneli GfK, do ktorého je zapojených približne pol milióna maloobchodných predajní po celom svete.