utorok 14. marca 2017

Radíme: Za vklad v hotovosti nemusíte platiť
Niektoré banky na Slovensku opätovne zavádzajú poplatok za vklad v hotovosti. Podľa Ministerstva financií SR ale pri využívaní účtu za 3 eurá ako aj účtu zadarmo (tzv. legislatívne účty) sa neplatí ani za vklad, ani za výber hotovosti a ani ďalšie poplatky.

Už viac ako rok si môžu klienti bánk na Slovensku otvoriť zvýhodnený bankový účet, ktorý musia banky zo zákona ponúkať. Ide o tzv. štandardný účet (platobný účet so základnými funkciami) maximálne za 3 eurá mesačne. Podmienkou zriadenia je predložiť čestné vyhlásenie, že nemáte žiaden iný platobný účet. Môžete však mať termínovaný vklad, vkladnú knižku, sporiaci účet či stavebné sporenie. Štandardný účet ponúka platobné operácie v neobmedzenom rozsahu, vklady a výbery hotovosti v eurách, a to tak v pobočke banky ako aj prostredníctvom bankomatov. Rovnako ponúka aj neobmedzené pohyby na účte vrátane trvalých príkazov a inkás. Jeho súčasťou je tiež elektronické bankovníctvo či platby prostredníctvom debetnej karty a obnova tejto karty po skončení jej platnosti.

Pre vybranú skupinu ľudí s čistým mesačným príjmom do 400 EUR je určený účet zadarmo, alebo tzv. základný bankový produkt za 0 EUR. Rovnako platí, že klient nesmie mať žiaden ďalší platobný účet okrem termínovaného vkladu, vkladnej knižky, sporiaceho účtu či stavebného sporenia.