pondelok 2. novembra 2020

Upozorňujeme: Nebezpečné telefonáty

Na Slovensku neprestávajú podvodné telefonáty, cez ktoré sa snažia podvodníci pod zámienkou technickej podpory získať od volanej osoby prístup do internetbankingu. Polícia SR upozorňuje na podozrivé volania na sociálnej sieti.
 
Podvodník sa predstaví ako pracovník technickej podpory spoločnosti Microsoft. Volanú osobu navádza na stiahnutie softvérového programu, ktorý mu poskytne vzdialený prístup do zariadenia volanej osoby. Páchatelia takto môžu získať prístup k súborom a prístupovým údajom do používateľských účtov. Ak nezistia takéto údaje, požadujú zaplatiť za služby technickej podpory alebo  za nainštalovaný antivírusový program prostredníctvom internetbankingu. V tom momente páchateľ od volanej osoby buď prevedie finančné prostriedky, alebo získa prihlasovacie údaje do internetbankingu.

Polícia SR ďalej upozorňuje, že ak volaná osoba nepostupuje podľa pokynov páchateľa, ten zneprístupní obsah zariadenia volanej osoby a následne žiada zaplatiť za jeho sprístupnenie. Telefonáty sú vedené v anglickom jazyku a sú najmä z predvolieb +421, +44 a +34.