streda 19. mája 2021

Aktuálne: Ekonomika po 1. kvartáli

Štatistický úrad SR zverejnil rýchly odhad HDP za 1. kvartál tohto roka, podľa ktorého ekonomika Slovenska medziročne mierne vzrástla o 0,3 %. Po roku strávenom v recesii sa teda našej ekonomike podarilo prehupnúť opäť do zelených čísiel. Predpokladáme, že sa pod to podpísal hlavne zahraničný dopyt, vďaka ktorému môže rásť náš export a priemyselná výroba. Ruku k dielu ale pridal aj bázický efekt, nakoľko v 1. kvartáli 2020 sa náš HDP prepadol do červených čísiel. Očakáva sa, že za celý tento rok sa bude rast nášho HDP hýbať okolo úrovne 4 %.

Prvý kvartál tohto roka bol silno zasiahnutý druhou vlnou pandémie a tvrdými protipandemickými opatreniami. Tie zasiahli hlavne sektor služieb a stavebníctvo a ťahali naše hospodárstvo nadol. Priemysel ale zostal voči koronakríze ako-tak odolný. Prvý kvartál sa teda niesol v znamení rastúcej priemyselnej výroby a exportu, a to hlavne vďaka automobilkám. Exportne orientovaným priemyselným odvetviam sa darí, nakoľko vyvážajú jednak do krajín, ktoré sa z krízy rýchlo zotavujú a tiež do krajín, kde sa ekonomikám poskytujú rozsiahle fiškálne stimuly. Rast HDP v prvom kvartáli bol ale ťahaný aj bázickým efektom, keďže v úvode minulého roka prepukla pandémia a my sme sa prepadli do červených čísiel. Štruktúru HDP zatiaľ nepoznáme, ale predpokladáme, že ťahúňom hospodárstva bol export a negatívne na ekonomiku pôsobila slabšia spotreba obyvateľstva a nižšie investície.

Aký bude ďalší vývoj HDP v tomto roku? Podľa analytičky Jany Glasovej aj v druhom kvartáli sa nášmu hospodárstvu podarí dosiahnuť rast HDP, a to výraznejší než v prvom štvrťroku. Bude to možné aj vďaka slabej báze z minulého roka. Prepad HDP v 2. kvartáli 2020 bol totiž najsilnejší, na úrovni takmer -11 %. K rastu HDP bude ale samozrejme naďalej prispievať priemysel a pridá sa aj sektor služieb. Obchody, gastro sektor, hotely a rôzne prevádzky poskytujúce služby môžu konečne privítať zákazníkov a začať opäť zarábať. K slovu sa znova dostáva domáca spotreba, ktorá sa bude postupne zvyšovať. Domácnosti začínajú realizovať svoju odloženú spotrebu, teda nákupy, ktoré počas pandémie „odložili na neskôr“, či už kvôli šetreniu alebo kvôli zatvoreným prevádzkam. K úplnému návratu nášho života do normálu je potrebné, aby sme dosiahli vyššiu úroveň zaočkovanosti populácie a zabránili tak prepuknutiu tretej vlny pandémie. Ak sa to podarí, môže sa ekonomický vývoj v 2. polroku 2021 výraznejšie zlepšovať. Očakáva sa, že za celý tento rok dosiahne rast nášho HDP úroveň okolo 4 %. Negatívne sa v 1. polroku vyvíja hlavne domáca spotreba, ktorá je zasiahnutá horšou situáciou na trhu práce a šetrnejším správaním domácností. Spotreba domácností by mohla začať opäť rásť v druhom polroku, keď sa obyvatelia „vrátia“ k svojej odloženej spotrebe a trúfnu si aj na väčšie nákupy. Ťahúňom našej ekonomiky bude ale počas tohto roka hlavne zahraničný dopyt, ktorý pomáha nášmu exportne orientovanému priemyslu.