štvrtok 20. mája 2021

Aktualizácia: Rutina a nuda?

Čas strávený čakaním na inštaláciu aktualizácie môže byť využitý aj produktívne. Nová kampaň Pain in the neck (Oštara) spoločnosti Kaspersky sa zamerala na skúmanie postojov používateľov k aktualizáciám zariadení. Nie sú dôležité len z pohľadu získania prístupu k novým funkciám či rozhraniam, ale takisto pomáhajú udržiavať vysokú úroveň bezpečnosti. 

Výrobcovia zariadení, resp. vývojári softvéru pravidelne testujú svoje produkty, aby našli nové potenciálne zraniteľností, ktoré by mohli útočníci zneužiť. Včasná inštalácia aktualizácií môže slúžiť ako účinná ochrana pred kyberzločincami. Zároveň čas, kedy je zariadenie nepoužiteľné, môže slúžiť na zvýšenie produktivity ľudí či pomôcť celkovému pocitu komfortu. Respondenti v štúdii spoločnosti (apríl 2021) súhlasia s tým, že čas strávený čakaním na aktualizáciu zariadení je možné stráviť hodnotne, 40 % z nich uviedlo, že zariadenie je možné aj počas aktualizácie používať na iné účely, aj keď to ovplyvňuje ich produktivitu a 39 % si dokonca užíva krátky oddych preč od technológií. Používatelia väčšinou uprednostňujú iné aktivity počas inštalácie aktualizácií. Napríklad, ak zariadenia nie sú k dispozícii, 31 % respondentov sa snaží vypnúť a relaxovať, pozerať televíziu, čítať knihu, 18 % hľadá rozptýlenie vo varení a 9 % uprednostňuje šport alebo prechádzku. Takmer štvrtina respondentov (23 %) pokračuje v tom, čo robila, len jednoducho prejde na iné zariadenie.

Aj napriek výhodám takýchto prestávok, až 50 % respondentov zvyčajne odloží inštaláciu aktualizácií na neskôr. Najbežnejším dôvodom je, že používatelia sú zaneprázdnení prácou (30 %), 26 % používateľov nechce prestať používať svoje zariadenie v danom okamihu a štvrtina (25 %) nechce zavrieť aplikácie, ktoré aktuálne používa. Celkovo až 63 % respondentov nevidí v oneskorení aktualizácie žiaden problém.V rámci kampane sa spoločnosť spojila so známou blogerkou, učiteľkou jogy a osobnou trénerkou Shonou Vertue a pripravili krátky kurz jednoduchých cvičení, ktoré si môžete zacvičiť počas inštalácie aktualizácií. Samotný kurz je veľmi jednoduchý a zacvičiť si je možné aj v domácom prostredí.